Göçmen Konutları’nda yaşayan yurttaşlar İmam hatip yapılması planlanan parklarını savunuyor. Direnişteki kadınlar: Dayattıkları anneliği yaptıracak park bırakmıyorlar

İmam hatip değil, park

Çevrenin betonlaşmasına karşı çıkan yurttaş direnişlerine sıklıkla tanık oluyoruz. Bu direnişlerden biri 50. gününü geride bırakan İstanbul Başakşehir Göçmen Konutları'nda yaşayanların park direnişi. Göçmen Konutları, Berlin Duvarı sonrası Bulgaristan'dan göçenler için inşa edilmiş. 1580 daire var ve 78 blokta 6 bin 400 kişi yaşıyor. Konutlar için yapılan park parsel birleşimi ile daha sonra eğitim tesisi ilan ediliyor. Göçmen Konutları'nın parkı geçen yıl 15 Kasım'da bariyerlerle çevrilip inşaat şantiyesine çevrildi. Mahalleli Göçmen Konutları Gönüllüleri adıyla parklarının şantiyeye dönmesine karşı aynı gün başlattıkları direnişle yanıt veriyor. Belediye, kaymakamlık, valilik başvurmadıkları kurum kalmamış anlattıklarına göre, sonuç alamamışlar.

'BİZİ AŞAMAYACAKLAR'
Direnişin önceki gün geride kalan 50. gününde soğuktan korunmak üzere derme çatma kurdukları barakada ziyaret ediyoruz direniş gönüllülerini. Kadınlar ön planda. Ateş yakıp ısınıyorlar. Sema Bilir, "Varolan tek parkımızı korumak, parkımıza sahip çıkmak için direniş başlattık" diye diyor. Elli gün boyunca yaşadıkları süreci, devlet bürokrasisini nasıl aşamadıklarını anlatıyor. Aysun Duygu giriyor söze: "Evet bürokrasiyi aşamadık. Ancak onlar da bizi aşamayacak. Bu parkı burada korumakta kararlıyız."

'TOPBAŞ DİRENİŞE GELSİN'
Ayşe Vatansever, parkın bir kısmının dolgu olduğundan imar için uygun olmadığını, Başakşehir'de boş olan onca yer varken kendi parklarına imam hatip yapılmasını anlamlandıramadıklarını kaydediyor. Asya Pekdaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın parkı yaptırdığına dikkat çekerek, "Topbaş kendi yaptırdığı parka sahip çıkmıyor. Onu da buraya direniş alanına bekliyoruz" diyor.

Parkı geziyoruz. Ağaçlar sökülmesin, başlarına bir şey gelmesin diye teker teker numaralandırılmış. Kadınlar ortak sesle, "Bize dayatılan anneliği yapmamız bile engelleniyor. Çocuklarımızı hangi parklarda büyüteceğiz" diye soruyorlar. Haziran Hareketi, Validebağ Gönüllüleri ile Onurkent Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği desteğe gelip direnişi nasıl büyüteceklerini tartışıyor. Göçmen Konutları Gönüllüleri parklarının korunması için dayanışma ve destek bekliyor.