AKP, ÖSYM sonuçlarıyla başarısızlığı bir kez daha kanıtlanan imam hatipleri, “Anadolu Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesi” adı altında ve ‘proje okul’ uygulamasıyla yaygınlaştırmayı planlıyor

İmam hatipler için yeni formül: Proje okullar

ÇAĞLAR BALLIKTAŞ

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) açıkladığı yükseköğretim yerleştirme sonuçları, imam hatip liselerinin başarısızlığını bir kez daha kanıtladı. AKP, katsayı uygulamasının kaldırılmasına rağmen başarısız olan imam hatip liseleriyle ilgili yeni bir formül arayışında. “Anadolu Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesi” proje okulları yaygınlaştırılarak, öğrencilerin başarılarını artırmayı planlıyor.

Bir süre önce eğitim kadrolarındaki tasfiye ile gündeme gelen proje okullar, mevzuat gereği yalnızca Milli Eğitim Bakanı onayı ile açılabiliyor. Proje okulların sayıları her geçen gün artarken, Anadolu imam hatip liseleri ilk kez geçen yıl bu kapsama alındı ve 34 okul “proje okul”a dönüştürüldü. Uygulama bu yıl 31 yeni okulun daha eklenmesiyle devam edecek.

AİHL’lerde fen ve sosyal bilimler
Bakanlık, Anadolu imam hatip lisesi olan okulları bir günde fen ve sosyal bilimler öğretim programı kapsamına alabiliyor. Okulların başarısının artırılması için üniversitede görev yapan öğretim elemanları, yine bakan onayı ile bu okullarda müdür olarak da görevlendirilebiliyor. Proje okul haline getirilen AİHL’lerde mevcut programın yanı sıra fen ve sosyal bilimler alanı öğretim programları da öğretilebilecek. Öğrenciler belirledikleri alan doğrultusunda 10’uncu sınıfta 2 saat, 11’inci sınıfta 19 saat, 12’inci sınıfta ise 20 saat fen ve sosyal bilim dersleri alabilecek.

imam-hatipler-icin-yeni-formul-proje-okullar-333870-1.

Cemaat okulları proje okulu yapılıyor
MEB, 15 Temmuz’un ardından KHK ile el konulan cemaat okullarını da, proje okul kapsamında Anadolu fen ve sosyal bilimler imam hatip lisesi olarak yeniden şekillendirerek açıyor. İstanbul’da el konulan 14 okul bu şekilde Anadolu imam hatip fen ve sosyal bilimler lisesine dönüştürüldü.

Güzel sanatlar ve spor imam hatip liseleri
Geçen yıl uygulanmaya başlayan imam hatip proje okullarında bu yıl bilimsel alanların yanı sıra “Tematik” alan programlarının da öğretiminin yapılacağı duyuruldu. Bazı imam hatip proje okulları artık mülakatlar sonucu alacağı öğrencilere, spor ve güzel sanatlar öğretim programı da uygulayabilecek.

imam-hatipler-icin-yeni-formul-proje-okullar-333871-1.