ÇEDES projesi kapsamında okullarda imam ve vaiz görevlendirmelerine tepkiler sürüyor. Eğitim Sen İzmir Şubeleri, veli dernekleri ve Alevi kurumları Konak’ta açıklama yaparak, ÇEDES ve benzeri uygulamalardan vazgeçme çağrısı yaptı.

Kaynak: EGE
İmamların okullara girmesine tepkiler sürüyor

BirGün EGE

Milli Eğitim Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı arasında imzalanan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” isimli ÇEDES projesi kapsamında, İzmir’de 842 lise ve ortaokula, “manevi danışman” adı altında imam, müezzin, vaiz, din hizmetleri uzmanı ve kuran kursu öğreticisi görevlendirilmesine tepki gelmeye devam ediyor.

Eğitim Sen İzmir Şubeleri ve veli dernekleri Konak Kemeraltı girişinde açıklama yaptı. Açıklamaya CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen de katıldı.

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal, "Dini ve manevi değerleri merkeze alan ÇEDES Projesi, etkin bileşeni din referanslı kurumlar olması nedeniyle laik-bilimsel eğitim anlayışına ve eğitim bilimlerine aykırı bir çerçevede hazırlanmış ve uygulanmaya başlamıştır. Bu proje kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı hem programa katkı sağlayan hem de 'temsilci öğretmen' kanalıyla öğrencileri bulan ve kamu mekânlarını kullandıran kurumlar olarak işlev görmektedir" dedi.

Eğitim kurumlarının herhangi bir şekilde dini içerikli proje ve etkinliklerin mekânı haline getirilmesinin okullara ve eğitim sistemine olumlu anlamda en küçük bir katkısının olmadığını vurgulayan Vardal, "Okullarımız, farklı inanç gruplarının her birinin eşit değerde görülmesi gereken, hiçbir öğrencinin inancı ya da felsefi düşüncesi nedeniyle ayrımcılığa uğramadığı kurumlar olmak zorundadır. Laikliğin varlığı, din ve mezhep farklılıkları üzerinden farklı inançtan ve mezhepten insanların birbiriyle çatışmalarına son vermek, her inancın kendisiyle ve diğer inançlarla eşit haklar temelinde ilişki kurmasını güvence altına almak açısından önemlidir. Birbirinden ayrı olması gereken eğitim alanı ile inanç alanlarının birbirine  karıştırılmasına yönelik ÇEDES ve benzeri uygulamalardan derhal vazgeçmelidir" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen de şunları söyledi:

"Öğretmenlik bir uzmanlık işidir. Hiçbir eğitimi olmayan din görevlilerinin okullara görevlendirilmesi kabul edilemez. Öncelikli talebimiz bu konunun iptal edilmesi. Manevi danışmanlığın ne kadar kötü olduğunu Antalya Akdeniz Üniversitesi'nde intihar eden öğrencilerde gördük. Bu uygulama çocukların geleceği ve sağlığı için büyük tehlikedir."