İBB Başkanı İmamoğlu, Hazine'nin İBB'ye bono tahvili için onay vermediğini açıkladı ve "301 milyon liralık bono tahvil başvurumuz askıya alındı” dedi. İBB'deki usulsüzlüklere ve yolsuzluklara değinen İmamoğlu, Mehmetçik Kûtulamâre dizisine göndermede bulunarak, "İBB’nin iştirakinden bir diziye 25 milyon lira vermek bana göre ayıptır ben buna izin vermem" ifadelerini kullandı.

İmamoğlu'dan 'bono tahvili' açıklaması: Hazine onay vermedi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Halk TV'de Mustafa Sönmez'in sunduğu Parametre'nin konuğu oldu.

İmamoğlu, 'çok üzülerek sıcak bir haber aldığını' söyledi ve Hazine'nin İBB'ye borç için onay vermediğini açıkladı.

İBB Başkanı konuya ilişkin, “Ne yazık ki bizim aldığımız işlerin birçoğu finansman sorunu çözülmemiş bir süre sonra da durmuş. 301 milyon liralık bono tahvil başvurumuz askıya alındı. Borçlanmamızla ilgili onayı Ankara'dan hazineden onaylamasını bekliyoruz. 16 milyon İstanbullu için AKP belediyeleri döneminde başlatılmış ama bitirilemeyen metrolar bitsin diye bunu istiyoruz” dedi.

İmamoğlu’nun konuşmasından öne çıkan kısımlar şöyle:

“İBB, TÜRKİYE’NİN LOKOMOTİFİ”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Türkiye’nin lokomotifi. Türkiye ekonomisindeki cari açık olsun, fayda maliyet prensipleri olsun birçok konuda soru işaretleriyle dolu son 5 yıl yaşamıştır İstanbul. 2013’e kadar denk bütçe ve yatırım disiplini İstanbul’da vardı ama 2019’a kadar süren gelir gider dengesizliği, kötü yatırımlar yaşandı.

İBB’nin son 3-4 yılında 15’e yakın ihale yapılmış ve birçoğu verimsiz. 100’ü aşkın ihaleden bahsediyorum. Bütün bunlar üst üste binince süreci teslim aldığımızda 30 milyara yakın bir borçla devraldık.

Haziran ayında seçim yapıldı 1 Temmuz’da göreve geldik. 100 milyonlarca liralık çalışanına aylık maaş ödeyen bir kurumun kasasında 5 milyon lira bile para yoktu. 23 Haziran’da yapılan seçimden 7 gün sonra paranın kasaya yatması gerekirken seçimden 10 gün önce hesaba yatırılmış ve seçime kadar dağıtılmıştı. Biz geldiğimizde kasada para yoktu.

‘SU PARASINI UCUZLATTIK’

Bazı şeylerde siyaset yapılmaz. Bunlar suda ekmekte siyaset yapıyor. Ekmeğin siyaseti ne büfe koydurmuyorlar, işin suyunu çıkarıyorlar. 2 yıl önce biz yüzde 35-40 daha fazla çıkan su parasını ucuzlattık. Arada yüzde 12.6’lık bir zam yaptık fakat onlarca yıldır alınan bakım bedeli iptal edildi. Biz artık İstanbullunun faturasına bakım bedelini yazamıyoruz. Yani suya zam gelmemiş oldu. İSKİ’nin teklifi de yüzde 25 çünkü neredeyse 2 yıl sonra ilk defa zam yapılmış olacak ve biz bu zamla 2021 yılını geçireceğiz. İSKİ’nin hizmet edebilmesi için zama ihtiyacı var. 2 yıl üzerine yüzde 45’e yakın indirim yaptığımız suya yaptığımız toplam zam yüzde 6.8’dir.

‘EKMEK BÜFELERİNİ NİYE ENGELLEDİKLERİNİ ANLAMIŞ DEĞİLİM’

Halk ekmek büfelerinin neden kapatıldığına dair mantıklı bir cevap veremiyorlar. Biz zorla ekmek büfesi koyduk. Şile’de halk ekmek büfesi yoktu. Biz birçok vatandaşımıza ücretsiz ekmek veriyoruz. İnsanlar halk ekmeğe erişemedikleri için bizim böyle bir ihtiyacımız var dedik ama aylardır önergemiz orada bekliyor.

‘BENİ KORNAYLA ÇEVRİREN TAKSİCİLER VAR’

UKOME, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımla ilgili kararlar aldığı bir meclis. Oradaki aritmetiği değiştirmek adına alakasız eklemeler yapıldı. Kadın Aile Bakanlığı’ndan temsilci geliyor UKOME’ye. Beni kornayla çeviren taksiciler var sokaklarda. Başkanım plakayı bekliyoruz diyorlar. Bu sistemin esnafla hiçbir sorunu yok. İstanbul’un taksiye ihtiyacı olduğu net. Burada mesele şu: İBB bu ilave edeceği 5 bin taksiyi satmıyor kiralıyor dertleri bu. Biz diyoruz ki bu taksiler halkın malı olacak. Hukuki olarak bu sürecin mücadelesini vereceğim. UKOME’nin oluşma biçimine ilişkin de dava açtık.

İBB İŞTİRAKİNDEN BİR DİZİYE 25 MİLYON LİRA VERMEK AYIPTIR’

İBB ihbar edilen, tespit edilen ne varsa soruşturma süreçlerini devam ettiriyor, bunların hepsi zaman alıyor. Taksi meselesine benzer birçok konu var. Araç fazlalığının sistemde giderilmesi gibi. Bu tür konuların bir kısmının dava edilecek bir tarafı olamıyor. Her şey sistemine göre yapılmıştır ama etik olarak uygun olmayan bir davranışla yapılmıştır. Örneğin; bir iştirakin dizi filme 25 milyon lira vermesiyle ilgili tüzüğünde bir engel yoktur ama İBB’nin iştirakinden bir diziye 25 milyon lira vermek [Mehmetçik Kûtulamâre dizisinden söz ediyor] bana göre ayıptır ben buna izin vermem. Geçmişte müsaade edildi.