"İmar barışıyla hepimiz borçlandırıldık şimdi evlerimizi başımıza yıkacaklar"

Dilara Şimşek

Hatay Dörtyol’da Özerli Mahallesi’nde yurttaşın evleri yıkılıyor. 30 yıl boyunca ecrimisil ödeyen ve yapı kayıt belgesi olan mahallelinin evine yıkım kararı çıktı. Mahalleli karara "Evlerimiz yıkılırsa biz bu kış günü şimdi nereye gideceğiz” diyerek tepki gösterdi.


Kaymakamlık önünde bir araya gelen Özerli halkı şu açıklamayı yaptı: “30 yıldır oturuyoruz. Bize nereye gideceksiniz diye soran yok, muhatap bulamıyoruz kepçelerle evimizi yıkmaya geliyorlar. Bir yetkili gelip bize açıklama yapmıyorlar. İmar barışını verdiler, borca girdim evimi yaptırdım. Şimdi evimizi başımıza yıkmaya kalkışıyorlar. Kağıt gönderiyorlar ayın 10’unda çıkın diyorlar. Otelde kalmıyoruz ki valizimizi alıp çıkalım. Sokakta kalacağız, kalacak yerimiz yok. Mağduriyetimiz giderilsin.”

Mahallelilerden Mustafa Algül Dörtyol Kaymakamı Aydın Ergün ile görüştüklerini ancak destek göremediklerini belirtti. Algül, sürece dair şöyle konuştu: “Yazın yaşanan sel felaketinden sonra dere ağzına yakın evleri yıkma kararı aldılar. Buradaki evler hazine arazisine yapılmış ancak herkesin yapı kayıt belgesi var ve yıllardır ecrimisil ödüyorlar. Haklarımızı istiyoruz.”

Bir gayrimenkulün, sahibinin izni olmaksızın kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkına ecrimisil denir. Ecrimisil davası açılabilmesi için gayrimenkul sahibinin mülkün kullanımına izin vermemiş yani haksız işgal yapılmış olması gerekir. Ayrıca davalı tarafın kötü niyetli olması şartı aranır.