Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, 2017 yılından beri Muğla’da mikrobölgeleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, imar izinlerini zeminin sağlamlığına göre verdiklerini söyledi.

İmar izni zemin sağlamlığına göre
Fotoğraf: BirGün

BirGün EGE

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün deprem konusunda yaptıkları çalışmalar ve önümüzdeki süreçte uygulanacak olan programlar konusunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Depremin önlenecek bir durum olmadığını ancak hazırlanarak can kayıplarının önüne geçilebileceğinin altını çizen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Muğla’da Büyükşehir Belediyesi olarak depreme karşı hazırlandıklarını söyledi.

Gürün, 2017’den bu yana Muğla’nın zeminini incelediklerini ve Muğla’daki aktif 4 fay bölgesindeki mikrobölgeleme çalışmalarını Menteşe merkez, Milas Ören, Marmaris ve Seydikemer’de tamamladıklarını Fethiye, Sarıgerme ve Gökova Çıtlık bölgelerinde planlama yaptıklarını belirtti.

Gürün, “1999’dan bu yana kat sınırlaması uyguladık ve vazgeçmeyeceğiz. Muğla Belediyesiyken nüfusumuz 30 bin dolaylarındaydı ancak şimdi yeni adıyla Menteşe şu an 100 bini aştı. Biz bu nüfus artışına rağmen dikey değil yatay mimariye izin verdik. Bu prensibi koyduğumuzda bunu aşan sadece diğer resmi kurumlar oldu. Bundan sonra da bu uygulamanın sekteye uğrayacağını sanmıyorum. 2017’de başladığımız ve zeminin yapısını tamamıyla ortaya koyan bu uygulama ile riskli veya güvenli bölgelerin tespiti, bu tespitler doğrultusunda nerede kaç katlı imar verileceği, nerenin yapılaşmaya açılmaması gerektiği, kentsel dönüşüm uygulanması yapılacak yerlerin belirlenmesi gibi tespitler yapıyoruz. Bu da güvenli bir kent olmak için attığımız adımlara ışık tutuyor” dedi.

TOPLANMA ALANLARINDA AVM YOK

2020 yılında yapılan deprem çalıştayının kendileri için önemli bir adım olduğunun altını çizen Gürün, “Bu çalıştayda önemli bir yol haritası çıkardık. Sağlıklı yaşam alanları planlamak, dirençli bir kent kimliği kazandırmak, olası depremlerde can kaybını engellemek için bu çalıştaydan önemli kazanımlar elde ettik. Naci Görür hocamız burada 7’nin üzerinde bir deprem olmayacağı tespitinde bulunmuş az katlı yapılar ile depremin etkisinin azalacağına dair tespitler yapmıştı. Biz de burada yapı stoğu ile ilgili envanterimizde gerekli çalışmaları yapıyoruz. İlimiz genelinde 617 toplanma ve 37 geçici kamp alanı belirlendi ve AVM yapılmadı” diye konuştu.

Gürün, “Deprem bölgesinde gördük ki maalesef bu konularda eksikler var. Özellikle deprem sonrasında vatandaşlarımızın günlük hayatlarını sürdürebilmelerine yardımcı olmak için kendi atölyemizi kuracağız. Burada konteyner, mutfak, tuvalet, banyo gibi mobil ürünler üretip ülkemizin neresi olursa olsun destek sağlayacağız. Bunun yanı sıra yine acil durumlar için şehrimizde 617 toplanma alanı 37 geçici kamp alanı belirlendi. Muğla belediyesiyken en fazla yeşil alan sahibi ilçeydik. Şimdi de yeşil alan miktarını çok artırdık. Şimdi bu alanların önemi ortaya çıkıyor. Ancak bizim belirlediğimiz alanların üzerlerinde AVM yok” ifadelerini kullandı. BirGün EGE