Ekonomik çöküşün eşiğindeki Pakistan’da IMF dayatmaları iyice arttı. Başbakan Şerif, IMF’nin büyük zorluklar yaşattığını aktarırken Araştırmacı İmtiaz Gul, yaptırımlarda Çin-Pakistan ilişkisinin etkisi olabileceğini söyledi.

IMF, Pakistan’a nefes aldırmıyor
Fotoğraf: AA

Umut SERDAROĞLU

ABD ile Çin arasında tampon bölge olan Güney Asya ülkesi Pakistan iflasın eşiğine geldi. Yaşanan yolsuzluklar ile birlikte ekonomisi darmadağın olan Pakistan, IMF’nin kıskacında. İslamabad yönetimi tarafından yapılan açıklamada Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) dayatmaları nedeniyle çok zor zamanlardan geçtikleri ifade edildi.

Yaşanan krize dair açıklamalarda bulunan Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif, çok büyük sıkıntılar çektikleri ekonomik kriz sırasında IMF’nin yardım paketi konusunda ülkesine "zor zamanlar" yaşattığını söyledi. IMF’nin dayatmalarının akıl alır gibi olmadığını belirten Şerif, "Yerine getirmemiz gereken koşullar hayal gücünün de ötesinde. Ancak ülkenin bunları kabul etmekten başka seçeneği yok" diye konuştu. Başbakanın konuşmasının ardından son haftalarda büyük değer kayıpları yaşayan para birimi Rupi, Dolar karşısında rekor düşüş yaşadı.

EN DÜŞÜK SEVİYELERDE

Merkez Bankası rezervleri 3,7 milyar dolara düşen Pakistan, ekonomik krizin önüne geçmek için IMF ile 1,17 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılması için görüşmeler yürütüyor. IMF Pakistan Misyon Şefi Nathan Porter liderliğinde bir heyet, Pakistanlı yetkililerle başkent İslamabad’da 9'uncu değerlendirme toplantısı görüşmelerini sürdürüyor. 1998'den beri en düşük seviyeye gerileyen rezervler ise üç haftalık ithalatın maliyetini karşılamaya yetmiyor.

IMF’nin Pakistan’dan bütçe açığını kontrol altına alma ve mali yılda ek sübvanseleri kısıtlamak için enerji fiyatlarını artırmasını istemesi Pakistan’ın para birimini piyasa bazlı döviz kurlarını bırakmasına ve yakıt fiyatlarını yükseltmesine yol açtı. IMF ile bugün sona erecek teknik görüşmelerin ardından politika düzeyindeki görüşmeler başlayacak.

IMF GÖRÜŞMELERİ

Pakistan, IMF ile 2019’da 39 ayda ödenmesi planlanan 6 milyar dolarlık ekonomik kurtarma paketi için anlaşmıştı. Temmuz 2022’de İslamabad yönetimi ile tekrar masaya oturan IMF, toplam kredi miktarının 6 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkarıldığını açıklamıştı. Varılan anlaşma kapsamında IMF, şartların sağlanması halinde Pakistan'a 1,17 milyar dolar krediyi serbest bırakacağını belirtmişti.

IMF yaptırımların ve Pakistan’daki ekonomik krizi değerlendiren İslamabad merkezli Araştırma ve Güvenlik Çalışmaları Merkezi kurucusu İmtiaz Gul şunları söyledi:

rı söyledi: “Öncelikle Pakistan hükümetinin IMF ile pazarlık yapması çok ciddi bir mesele. Ülkedeki krizin ne boyutta olduğunu aslında bu pazarlık bile gösteriyor. IMF, şu anda Pakistan’a büyük bir baskı uyguluyor. IMF yetkilileri Pakistan hükümetinin daha önce belirli taahhütler verdiğini ancak bunları uygulamakta geri kaldığını veya yerine getirmediğine yönelik iddialarda bulunuyor. Aslında buradaki asıl sorun Pakistan’ın üretiminin çok kısıtlı olması. Ülkenin ithalatı iki katından daha fazla artmış durumda ancak ihracatın düşük olması döviz rezervlerinde büyük düşüş yaşanmasına yol açıyor. Şu anda 30-32 milyar dolar olan ihracata karşılık ithalat rakamı 70 milyarı geçmiş durumda. Diğer taraftan Çin ile Pakistan ilişkilerini zayıflatmak için ekstra IMF’nin ekstra yaptırım tehditleri de konuşulanlar arasında.”

***

Bangladeş ile ikili işbirliği görüşmesi

Pakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Hina Rabbani Khar ile Bangladeş Dışişleri Bakanı AK Abdul Monen ikili işbirliğine yönelik görüşme gerçekleştirdi. Radio Pakistan'ın haberine göre, Sri Lanka'nın 75’inci ulusal bağımsızlık kutlamaları çerçevesinde başkent Kolombo'da bulunan Khar, Bangladeş Dışişleri Bakanı Momen ile bir araya geldi. Khar, iki ülke arasında artan ticari ilişkilerden duyduğu memnuniyeti vurgulayarak, Dakka ile İslamabad arasında ekonomi, ticaret, yatırım, turizm ve iki ülke halkları arasındaki bağların artırılmasının önemine dikkati çekti. Görüşmede, özellikle ekonomi ve ticaret alanında ikili işbirliği konuları ele alındı.