Sri Lanka Cumhurbaşkanı Wickremesinghe, IMF ile görüşmelerin aksamaması için 9 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimler için gerekli mali desteği sağlamadı.

IMF uğruna yerel seçimler veto edildi
Sri Lanka'da Wickremesinghe hükümetine karşı yoğun eylemler gerçekleştiriliyor / Fotoğraf: WSWS

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ekonomik kriz nedeniyle büyük protestolara sahne olan Sri Lanka’da sular durulmuyor. Protestoların ardından istifa eden eski Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa yerine seçilen Ranil Wickremesinghe, 9 Mart’ta gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesi oy pusulası için gerekli fon desteğinin sağlanmasını veto etti.

Seçim Komisyonu Başkanı Nimal Punchihewa, 9 Mart’ta yapılması gereken seçimlere ilişkin hükümet matbaası için gerekli mali kaynak ve desteği hükümet tarafından alamadıklarını dile getirdi. Punchihewa, ayrıca seçimlerde görevlendirilecek polis sayısı için de hükümet yetkilileri tarafından onay alamadıklarını aktardı.

KORKU SARDI

Cumhurbaşkanı Wickremesinghe ve iktidar partisi Sri Lanka Halk Cephesi’nin (SLPP) oylarındaki düşüş, Cumhurbaşkanı’nın böyle bir karar almasına neden olduğu konuşuluyor. Aynı zamanda hükümetin, seçimlerle birlikte IMF ile 2,9 milyar dolarlık acil kurtarma kredisi için yaptığı müzakerelerin baltalanmasından korktuğu ifade ediliyor. Alınan kararın ardından Sosyalist Eşitlik Partisi (SEP) ise işçileri sokağa çıkmaya çağırdı.