İMO’dan Sütlüce raporu: 2 milyon yapı alarm veriyor

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şubesi, Beyoğlu Sütlüce’de 24 Temmuz’da çöken 4 katlı bina ile ilgili hazırladığı ‘Ön Teknik Değerlendirme Raporu’nu açıkladı.

‘Yapı stokunun hali içler acısı’
İMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Suna, dün şubenin Karaköy’deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, rapora ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Yıkılan binanın çapraz altında bulunan inşaatın temel kazısı derinleşince binanın dayanma yapısı çökmüş, oturduğu zemin boşalmış, bina birkaç saat içerisinde temel kazısı yapılan parsele doğru devrilerek yıkılmıştır. Zemindeki boşalmaya eş zamanlı olarak binanın kaydığının tespit edilmesi can kaybını önlemiş ancak telafisi zor maddi kayıp meydana gelmiştir.”

Suna, başta İstanbul olmak üzere Türkiye’deki yapı stokunun halinin içler acısı olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Ülkemizde 20 milyon yapı bulunmaktadır. Bu yapıların 13 milyonu kaçak ve ruhsatsızdır. İstanbul’da bulunan 2 milyon yapının da en az yarısının aynı şekilde kaçak ve ruhsatsız olduğu anlaşılmaktadır. İstanbul genelinde Sütlüce’dekine benzer sayısız bina bulunmaktadır. Son bir hafta içerisinde önce Sütlüce’de bina, birkaç gün sonra Sancaktepe’de bir ilkokulun ve son olarak da Ümraniye’de bir inşaatın istinat duvarı yıkıldı. Bunlar, iç içe geçmiş süreçleri işaret etmektedir ve bugünkü halde merkezi ve yerel yönetimler birinci dereceden sorumludur.”

‘Sorumluluklar tespit edilecek’
Facialarla ilgili olarak mühendislerin sorumlu olup olmadığının tespit edilip, gerekli girişimlerin başlatılacağını da belirten Nusret Suna, “Kanunlarımızın ve mevzuatların verdiği yetkiyi kullanacağız. Kendi iç işleyişimizdeki Onur Kurullarımızı çalıştıracağız. Bu kurullarda ne ceza varsa bunun takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.
‘İmar barışı’na da değinen Suna, “İmarı barışı adı altında başlatılan uygulamanın imar affı olduğundan kuşku yoktur. İmar affının Sütlüce’de yıkılan binanın ve daha nicelerinin affedilmesinden başka bir sonuç doğurması mümkün değildir” dedi.