İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kartal’da çöken binanın sorumlusu olarak teknik elemanların tutuklanması ile ilgili açıklama yayımladı. Açıklamada kaçak kat yapılmasını kolaylaştıran sistemin sorgulanması gerektiğine dikkat çekildi. İMO’nun açıklamasında, “Elbette sorumlular tespit edilmeli ve gereken hukuki süreç başlatılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, Yeşilyurt Apartmanı için yapı ruhsatı 1992 yılında verilmiş, 1995 yılında ise kaçak katlar eklenmiştir. […]

İMO: Teknik elemanları tutuklayarak suçu örtbas edemezsiniz

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, Kartal’da çöken binanın sorumlusu olarak teknik elemanların tutuklanması ile ilgili açıklama yayımladı.

Açıklamada kaçak kat yapılmasını kolaylaştıran sistemin sorgulanması gerektiğine dikkat çekildi.

İMO’nun açıklamasında, “Elbette sorumlular tespit edilmeli ve gereken hukuki süreç başlatılmalıdır. Ancak unutulmamalıdır ki, Yeşilyurt Apartmanı için yapı ruhsatı 1992 yılında verilmiş, 1995 yılında ise kaçak katlar eklenmiştir. Bugünkü facianın nedeni, yapım aşamasındaki hatalarla birlikte, kaçak kat yapılmasını, zemin katındaki dükkan tarafından kolonların kesilmesini de kapsayan bütün bir süreci içermektedir” denilerek mevcut durumu açıklıkla tartışmak yerine bütün suçu teknik elemanların üzerine yıkmanın sorumluluktan kurtulma yolu olduğu vurgulandı.

“Binayı yapan ve daha sonra kaçak kat ekleyen müteahhit firma, kaçak kat yapılmasına göz yuman belediyeye, kolonları kestiği iddia olunan dükkan sahiplerine dokunulmazken, dört teknik elemanın gözaltına alınması ve ikisinin tutuklanması hiç şüphe yok ki, kamuoyunda oluşan tepkiyi sönümlendirmek içindir ve de ne yazık ki asıl sorumluları korumaya dönük alışageldik bir yöntemdir” denilen açıklamada, sorumluların derhal açığa çıkarılması gerektiği belirtildi.

Açıklama “Eksik adaletin, adalet olmadığı da bilinmelidir” denilerek sonlandırıldı.