İmparator penguenler yüzyılın sonuna kadar yok olabilir

Dilan Şafak Özdemir

İmparator penguenler, Antarktika’nın sert iklim şartlarına olan direnciyle bilinirler. Ancak önümüzdeki yıllarda bu dirençlerini yitirebilirler. Yapılan yeni bir araştırmaya göre dünyanın en büyük penguenleri olan İmparator penguenlerin soyunun tükeneceğine dair bazı bulgular ortaya çıktı.

Küresel ısınma etkisiyle hava ve deniz sıcaklığının hızla yükselmesi ve buzulların erimesiyle 2100 yılına kadar penguenlerin sayısının %19 oranında düşmesi öngörülüyor.

Araştırmacılar gerçekleşmesi öngörülen bu yok oluş için daha önce Antarktika'daki penguen kolonilerinin göç ve avlanma davranışları hakkında fikir verebilecek uydu görüntülerini inceledi. Edinilen verilere göre önümüzdeki 20 yılda penguenlerin daha yaşanabilir yerlere göç etmesi gibi pek çok önlem ile nüfuslarının istikrarının kısmen sağlanabileceği düşünülüyor.

Fakat alınabilecek tüm önlemlere rağmen 2050 yılı itibariyle sayıları hızla düşüşe geçebilecek olan penguenlerin 2100 yılına kadar soyları tükenebilir.

Bilim insanları yaklaşmakta olan tehlikeye karşı ‘Biyolojik Koruma’ üzerine çalışmaları yoğunlaştırıyorlar. Çünkü iklim değişikliği yalnız penguenlerin değil tüm canlıların sonunu getirebilir.