Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun bir aradan sonra ABD Başkanı Obama ile ilk kez görüşecek. NATO zirvesinde yapılacak görüşmede dinlemeler gündeme gelecek

İnce sitemler için Obama ile görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan ziyareti ardından NATO zirvesi için Galler’e gidecek. Erdoğan, yarın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek, dinlemeleri konuşacak.

DİNLEMELERİ KONUŞACAKLAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Obama ile yarın saat 15:15’te görüşme yapacağı duyuruldu. Erdoğan, Kuzey Kıbrıs ziyareti öncesi açıklamıştı NATO zirvesindeki liderle dinleme iddilarını konuşacağını açıklamıştı.

UZUN SÜREDEN SONRA
Erdoğan’ın Obama ile uzun süreden sonrası ilk kez bir araya gelmesi görüşmenin önemini artırıyor. Erdoğan Obama ile son yüz yüze görüşmesini Gezi Direnişi öncesi ABD’ye yaptığı ziyaret esnasında gerçekleştirmişti. Gezi Direnişi sonrası ise Obama ile Erdoğan sadece birkaç kez telefonla görüşmüştü. Erdoğan, Obama ile görüşemediğini Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi katıldığı bir televizyon programında açıklamıştı: “Ben sayın Cumhurbaşkanımıza söyledim ‘bir de siz arayın’ diye. Aramak istedi ama netice ne oldu bilmiyorum. Suriye konusunda beklediğim neticeleri alamadığımız için Dışişleri Bakanları görüşüyor. Biz de Biden’la görüşüyoruz; o beni arıyor ben onu arıyorum.”

***

Erdoğan, Aliyev ile görüştü

Erdoğan, Cumhurbaşkanı olduktan sonra ikinci yurtdışı seyahatini Azerbaycan’a yaptı; Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Görüşmeden sonra açıklama yapan Erdoğan Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin düzelmesinin, Ermenistan-Azerbaycan sorunun çözülmesine bağlı olduğunu söyledi. Erdoğan, NATO Zirvesi’nde Azerbaycan’a verilen ve tutulmayan sözleri de gündeme getireceğini söyledi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de Erdoğan’a bölgesel ve ikili ilişkiler hakkında konuştuklarını kaydetti.

***

İngiltere’ye soru dahi yok

Türkiye, dinleme iddialarıyla ilgili sert tepki vermekten kaçındığı Almaya ve ABD’den dinlemeleri doğrular nitelikte açıklamalar geldi. Türkiye’nin İngiltere ile görüşme dahi yapmaması dikkat çekti.

İNGİLTERE: GÖRÜŞMEDİK
Dinlemelere dair en dikkat çekici yorumlar İngiltere’den geldi. Geçen günlerde Anadolu Ajansı’na konuşan İngiltere İstihbarat Teşkilatı GCHQ sözcüsü İstihbarat konularında yorumda bulunamayacaklarını söylerken yaptıkları dinlemelerin izinli, gerekli ve sıkı kontrol altında olduğunu belirterek faaliyetlerini doğruluğunu savundu.

İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore ise önceki gün konuştu. “İstihbarat konularında yorum yapmıyoruz. Bu bizim son 50 yıllık politikamız. Ne doğrulama ne de yalanlama” diyen Moore Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile bu konuda bir görüşme yapmadıklarını da açıkladı.

ABD: YORUM YAPMIYORUZ
Türkiye’ye yapılan dinlemelerle ilgili sorulara günlük basın toplantısında yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki ise net bir açıklama yapmaktan kaçındı. İngiltere’nin açıklamasına benzer biçimde “Politika gereği, iddia edilen istihbarat faaliyetleriyle ilgili kamuoyu önünde yorum yapmıyoruz” diyen Psaki “Eğer bu iddialar doğruysa, ABD hükümetinin Türkiye’deki faaliyetlerini sona erdireceğinin sözünü verebilir misiniz?” sorusu üzerine de, ABD Başkanı Barack Obama’nın, ülkesinin istihbarat toplama yöntemlerini yeniden gözden geçirmeye dönük çabalarına değindiği  bu yılın başındaki konuşmasını hatırlattı.

ALMANYA: ÖZÜR YOK
Almaya’nın dinleme yapmasına ilişkin de Alman Kabinesi’nden yetkili bir isim Hüriyet’ten Tolga Tanış’a konuştu. İsmi verilmeyen yetkili Tolga Tanış’a göre bir ‘özür’ işareti vermedi. Öte yandan karşılıklı dinlemelerin son bulmasına dair bir Centilmenlik anlaşmasının da şu anda gündemde olmadığını belirtti. Türkiye’nin 1976’da dinlemeye başlandığını kabul eden yetkili, Schröder Hükümeti sırasında 2004’te dinleme listesinde yapılan değişiklikle Türkiye’nin “Yüksek öncelikli ülkeler” arasına alındığını söyledi. Yetkili bu listenin 2009’da Merkel tarafından güncellendiğini ancak Türkiye’nin statüsünün değiştirilmediğini kaydetti.