AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyum rektörler yasaklarıyla gündemden düşmedi. Mevcut rektör İnci’nin son dönemde aldığı idari kararları büyük tepki topluyor.

‘İnci’ gibi kayyum
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri dün de arkalarını 403. kez rektörlük binasına döndü. (Fotoğraf: Hande Sart)

Kayhan AYHAN

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne yaklaşık 1,5 yıl önce atanan kayyum rektör Melih Bulu, üniversitede birçok yasağa imza attı. Oluşan tepkiler ve protestoların ardından Bulu’nun yerine yine Cumhurbaşkanı kararıyla atanan kayyum rektör Naci İnci’nin kararları da tartışılmaya devam ediliyor. İnci özellikle son dönemde akademik yasaklar ve yaptıklarıyla gündemden düşmüyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atamalarına birçok siyasetçi ve Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri 'Kayyum rektör istemiyoruz' diyerek tepki gösterdi.

Üniversitedeki süreç ve bazı yasaklamalar şöyle:

•Üniversite kapısına kelepçe

'Kayyum rektör istemiyoruz' sloganıyla öğrenciler, kampüs önünde bir araya gelme çağrısında bulundu. Eylemlerde öğrencilere polis müdahale etti. Yüzlerce öğrencinin gözaltına alındığı eylemlerde polisin Boğaziçi Üniversitesi'nin kapısına kelepçe vurması gündem olmuştu. Sonraki günlerde öğrencilerin evlerine polis baskın düzenledi. Bazı öğrencilerin evlerinin kapıları kırıldı.

•Öğrenciler tutuklandı

Boğaziçi Üniversitesi’nde öğrencilerin açtığı sergide, üzerine çeşitli amblemlerin konulduğu Kâbe fotoğrafının yerde fotoğraflanması üzerine başlatılan soruşturmada gözaltına alınan 5 öğrenciden 2’si tutuklandı. Öğrenciler üniversite önünde bir araya gelerek gözaltına alınan ve tutuklanan arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılması için çağrı yaptı. Üniversite önünde polisin müdahalesiyle 159 öğrenci gözaltına alındı.

•Sırtlarını döndüler

Görev devir-teslim töreninde akademisyenler cübbeleriyle birlikte üniversitenin bahçesinde rektörlük binasına sırtlarını dönerek Melih Bulu'yu protesto etti.

•Okula girişi yasakladı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, süren eylemleri engellemek amacıyla ‘güvenlik ve sağlık riski’ bahanesiyle kampüse girişleri 5 Temmuz'a kadar yasakladığını duyurdu.

•Mezunlara giriş yasağı

Melih Bulu üniversiteye mezunların girişini yasakladı. Bulu’nun görevden alınmasıyla birlikte aldığı kararın kendisini etkileyeceği de konuşuldu. Daha sonra Naci İnci bu yasağı kaldırdı.

•Mezun kartları iptal edildi

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, yeni mezun olan bazı öğrencilerin mezun kartlarını ‘kampusta yapılan gösteri ve eylemlerle üniversitenin huzur ve güvenliğini bozdukları’ gerekçesiyle iptal etti.

•Açık hava sineması yasaklandı

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü'nün (BÜSK) LGBTİ+ temalı film gösterimi Rektörlük tarafından yasaklanmaya çalışıldı. Naci İnci, açık hava sinema gösterimini gerekçe göstererek sinema kulübünün yönetimini görevden aldı ve kulüp faaliyetlerini bir aylığına durdurdu. Üniversitenin tüm kulüpleri yasaklama çabalarına karşı bir araya gelerek sansürü deldi.

•Lokalde içki yasağı

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği lokalinde içki satışını yasakladı. Rektörlük’ün yetkisi olmamasına rağmen içki ruhsatı olan lokale beş kez para cezası kestiği de ortaya çıktı.

•Hem Rektör hem dekan

Boğaziçi Üniversitesi rektörü Naci İnci, sağlık sorunları nedeniyle görevinden çekilen Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selami Kuran'ın yerine dekan vekili olarak kendini atadı. İnci, görevden aldığı Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Özlem Berk Albachten’in yerine de vekâleten kendini atamıştı. Melih Bulu da yeni açılan İletişim Fakültesi’nin dekanı olmuştu.

•Erçin'in derslerine son verdiler

Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde 8 yıldır görev yapan yarı zamanlı öğretim görevlisi Feyzi Erçin'in derslerine izin verilmedi.

•Candan’ın söyleşisi iptal edildi

Boğaziçi'nde atanmış Rektör Naci İnci yönetimi, üniversitenin 14 yıllık hocası Can Candan'ın kampüste yapacağı sinema söyleşisini son anda iptal etti. Yönetim, kendi koyduğu yasağı gerekçe gösterdi.

•Can Candan’ın ilişiği kesildi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın atadığı ‘kayyum rektör’ Prof. Dr. Naci İnci, mahkeme kararına rağmen Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Can Candan’ın okulla ilişiğini kesti.

•Bölüm Başkanı okula alınmadı

Üç ay süreyle görevden uzaklaştırılan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ünal Zenginobuz, Boğaziçi Üniversitesi’ne alınmadı.

•Müdür görevden alındı

Atatürk Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cengiz Kırlı'yı gerekçe bile göstermeden görevden alınıp yerine Prof. Dr. Sevtap Demirci atandı. Akademisyenler tepki gösterdi.

•Koordinatörün işine son verildi

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğü Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu'nun (CİTÖK) Ofis Koordinatörü Cemre Baytok'un işine, “hizmete gerek kalmadığı ve kendisine başka pozisyon bulunamadığı” gerekçesiyle son verdi.

•Öğrencisine akademik kadro

Boğaziçi Üniversitesinin ‘kayyum rektörü’ Naci İnci’nin doktora öğrencisi Belkıs Gökbulut Öztürk, geleneksel usullere aykırı şekilde kurulan Veri Bilimleri ve Yapay Zeka Enstitüsü'ne "adrese teslim" ilanla öğretim görevlisi olarak getirildi.

•16 akademisyene veto

Boğaziçi Üniversitesi’nde Naci İnci yönetimi son olarak uzun yıllardır ders veren 16 akademisyenin ders vermesini veto ederek ofislerini boşaltmasını istedi. Ders vermesi veto edilen isimler arasında, saygın bir iktisat profesörü olan Prof. Dr. İzzettin Önder de yer alıyor. Önder, direniş süresince verilen açık derslere de katılmış ve aktif rol almıştı.

•Adrese teslim ilan

Bu vetonun ardından Boğaziçi Üniversitesi, Resmi Gazete’de kadro ilanı yayımladı. Buna göre çeşitli bölüm ve enstitüler için 17 öğretim üyesi alınacağı belirtildi. İlanda yer alan şartlar ve bölümlerin görüşleri kadroların adrese teslim olduğu yorumlarına neden oldu.