Aydın’da Tariş İncir Birliği 2022-2023 iş yılı için kuru incir alım fiyatı açıkladı. Kalitesine göre incirin kilogram fiyatı 8 TL ile 70 TL arasında değişiyor. Üreticiler fiyatlara tepki göstererek “Enflasyona ezildik” diyor.

İncir dalında kalacak!
Fotoğraf: AA

Aycan KARADAĞ

İncirde dünyanın en büyük üretim havzalarının bulunduğu Aydın’da hasat dönemi sürerken Tariş İncir Birliği, 2022-2023 iş yılı için kuru incir alım fiyatlarını açıkladı. Rakamlar kuru incirin kalitesine göre belirlenirken, bu yılki alım fiyatlarının kilogramı 8 TL ile 70 TL arasında değişiyor. Ortalama fiyat ise 54 TL olarak belirlendi. Açıklanan fiyatlar ise üreticileri memnun etmedi. Girdi maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı zor bir yıl yaşayan üreticiler, açıklanan fiyatlar sonrası enflasyonun altında ezildiklerini belirttiler.


Aydın Germencik’te incir üreticiliği yapan Halil Çetinkaya, “Fiyatlar oluşturulurken enflasyon hesap edilmemiş. Enflasyona yine ezildik… Bu fiyatlarla yine zarar edeceğiz. Zaten üreticiler bor batağında. Girdi maliyetleri bu sene bir de fazla arttı. Bunun üstüne açıklanan rakamlar beklentinin çok altında kaldı. Ortalama en az 60-65 TL olması gerekiyordu. Bu fiyatlarla üretici, üretim yapamaz. İncir üreticisi, tüccarın iki dudağının arasına kaldı” diye konuştu.

Bu sene rekoltenin iyi olduğunu fakat kalitesinin düştüğünü söyleyen Çetinkaya, “İncir çok rahat bir meyve. Depolaması, saklanması, pazarlanması kolay ve dayanıklı bir ürün. Eskiden incir çok daha kaliteliydi. Jeotermallerin etkisi, iklim krizi ve suların çekilmesi gibi etkenler incirin kalitesini ve üretimini düşürdü. Özellikle jeotermaller hem nem oranını değiştiriyor hem de buhar salıyorlar. Bunlar incire çok büyük zarar veriyor. İncir nemi sevmeyen bir bitkidir. Etrafta yeni barajlar yapılıyor yine bunlar da nem dengesini değiştiriyor. Buhar dışında insan ve doğaya çok zararlı ağır metal salınımları da yapılıyor. Bu olayların kötü etkilerini hem bilim insanları hem de ürünler ortaya koydu” dedi.

HAYAL KIRIKLIĞI

Bir diğer üretici Sami Sengün ise, “Hasat devam ediyor. Sıkıntılı bir sezon var. Hava şartları bu sene çok kötü. Eylül ayından sonra çiğ yapmasına alışkınız. Bu sene Ağustosun 15’inde çiğ başladı. Bu da inciri çok kötü etkiledi. Üründe yüzde 50 gibi kayıp oldu. Kalitesi de verimi de çok düştü. Bunun yanında TARİŞ’in açıkladığı fiyatlarlar bize hayal kırıklığına uğrattı. Girdi maliyetleri çok yükseldi. Mazot, gübre bu sene yüzde 300 arttı. TARİŞ’in açıkladığı fiyatlarda ise yüzde 80 artış oldu. Bu da bize büyük zarar demek. Üretici özellikle bu dönemde desteklenmeli. Yoksa ilerisi için çok kötü olacak” ifadeleri kullandı.

Sengün şunları dile getirdi: “Çiftçiye elle tutulur bir destek sağlanmadı. Girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Bu da bizi bitiriyor. Yazık bize. Bütün çiftçiler borç içinde. Halimiz duman. Tarımda yeni politikalar uygulanmazsa sonumuz iyi değil. Acil önlemler ve destekler olmalı. Başka çaresi yok.”