Demokratik kitle örgütlerinin İncirlik Üssü konusunda ABD ile varılan anlaşmaların ve gizli kararnamelerin açıklanması için yaptıkları girişimlere yanıt geldi. Yanıt, tatmin edici bulunmadı

Demokratik kitle örgütlerinin İncirlik Üssü konusunda ABD ile varılan anlaşmaların ve gizli kararnamelerin açıklanması için yaptıkları girişimlere yanıt geldi. Yanıt, tatmin edici bulunmadı

KAAN ÖZBEK İSTANBUL

Bilgi Edinme Yasası kapsamında KESK, DİSK, TMMOB, TTB, BAK, Barış Girişimi ve Türkiye Yazarlar Sendikası ile ÖDP yöneticilerinin önceki gün İncirlik Kararnamesi'nin açıklanması yönünde Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na yaptıkları başvurular üzerine Dışişleri Bakanlığı dün istenen açıklamayı yaptı. Bakanlık İncirlik Üssü'nün de aralarında bulunduğu tesislerle ilgili Bakanlar Kurulu karar metnini kamuoyuna açıkladı. Açıklanan karar metni, tesislerin Irak ve Afganistan operasyonlarında müttefik ülkeler tarafından kullanım süresini ikinci kez uzatıyor. 18 Nisan'da kabul edilen Bakanlar Kurulu karar metninde, Türkiye'deki üs ve limanların dost ve müttefik ülkelerce askeri malzeme, teçhizat ve personel nakli de dahil lojistik destek maksadıyle kullanılmasına izin verildiği belirtiliyor. Bakanlar Kurulu kararı ile birlikte, ABD'nin İncirlik'e getireceği lojistik malzemeyi C-17 tipi nakliye uçaklarıyla Irak ve Afganistan'a taşıma talebi de karşılanıyor. Talep silah, mühimmat ve personel taşınmasını öngörmüyor.

UÇUŞ İZİNLERİ ÖNCEDEN BİLDİRİLECEK

ABD tarafının uçuş izinlerine ilişkin bilgileri bir ay önceden Türk makamlarına bildirmesi gerekiyor. Bakanlar Kurulu kararı, İngiltere'nin uçuş ekiplerinin konaklaması ve uçak bakım imkanlarından yararlanmak için İncirlik'i kullanma talebi ile Güney Kore'nin Irak'taki birliğini acil durumlarda Türkiye üzerinden tahliye etme talebine de yanıt veriyor.

Söz konusu metnin açıklanması girişiminde bulunan demokratik kitle örgütü temsilcileri kararname ile ilgili şunları söyledi.

Açıklama tatmin etmedi, 'Resmi açıklama bekliyoruz'

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gencay Gürsoy: "Basın açıklamamızda belirttiğimiz gibi Anayasa'nın 92 maddesinde, 'Her hangi bir ülkeye ait silahlı kuvvetlerin geçici bir süre için de olsa Türkiye'de bulunmasının TBMM iznine tabidir' olduğu zikredilmiştir. 18 Nisan tarihli Bakanlar Kurulu kararında sadece İncirlik'in değil bütün üss ve limanlarımızın 'Dost ve müttefiklerin' silahlı kuvvektlerinin lojistik hizmetine açıldığı anlaşılıyor. Bu 'dost ve müttefik' ülkeler, bir komşu ülke ile savaş halinde. Türkiye'de ulusal kamuoyu yüzde 80'in üzerinde bir çoğunlukla bu savaşa karşı iken bakanlar kurulu Türkiye BMM'yi atlayarak bu sorumluluğu nasıl yükleniyor bilmiyoruz. Bunun son tahlilde anlamı savaşa fiilen katılmaktır. Lojistik malzemenin silah olup olmadığını, gelip giden ve konuşlanan personelin silahlı güç niteliği taşıyıp taşımadığını nasıl belirleyeceksiniz? Denetliyoruz deseniz bunu bize inandırsanız, işgale uğramış komşu ülkenin halkına nasıl inandıracaksınız? Irak'a malzeme taşıyan sivil tır şoförleri birbiri ardına öldürülürken, limanlarımızın saldırılara hedef olmasını nasıl önleyeceksiniz? Biz dilekçemizin resmi yanıtını bekliyoruz ve bu yanıtın üzerine bütün ulusal ve uluslararası yolları deneyerek yasal yollarla gitmek kararındayız."

'ANAYASA İHLAL EDİLDİ'

DİSK Genel Sekreteri Musa ÇAM: "Bu kararname Anayasanın 6. ve 92 maddelerini ihlal ediyor. Anayasanın 6. maddesinde 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir', 92. maddesinde de 'Her hangi bir ülkeye ait silahlı kuvvetlerin geçici bir süre için de olsa Türkiye'de bulunmasının TBMM iznine tabidir' ifadeleri yer alıyor. Hükümet Anayasa'yı ihlal etmiştir. Anayasayı ihlal etmek bir suç unsurudur. Bu konuda ana muhalefet partisi, konuyu Anayasa mahkemesine götürmelidir. DKÖ'ler, konfederasyonlar ve STK'lar, konuyu kamuoyuna açık bir şekilde duyurmalıdır."

İPTAL BAŞVURUSUNDA BULUNACAĞIZ

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tağmaz: "Açıklamamızda bilgilendirme isteğimize yanıt verilmediği sürece önce iç hukuk yoluna başvuracağımızı, ardından uluslararası hukuk yoluna başvuracağımızı söylemiştik. Bu kararnamenin iptali girişiminde bulunacağız. İncirlik'te bir gösteri düzenlenecek. Bu kararnamenin açıklanmasından sonra yapılacak etkinliğin daha etkili olacağını düşünüyoruz."