Ankara ile Washington arasında gerilim sürüyor. Taraflardan peş peşe açıklamalar gelirken Cumhurbaşkanı Erdoğan, İncirlik Üssü’nü kapatma tehdidinde bulundu. Uluslararası İlişkiler Uzmanı Esen ise ABD açısından Türkiye’deki üslerin eski öneminin kalmadığını vurguladı

İncirlik tehdidi ABD’yi eskisi kadar korkutmuyor

MEHMET EMİN KURNAZ mehmeteminkurnaz@birgun.net

ABD Emperyalizminin Türkiye’deki sembollerinden İncirlik Üssü’ne ilişkin tartışmalar sürüyor. Washington ile Ankara arasında gerilime neden olan S-400 krizi büyürken, taraflarlardan peş peşe hamleler geliyor. ABD Senatosu’nun ‘yaptırım’ baskısı ve Ermeni Soykırımı tasarısını kabul etmesine karşı, Ankara’dan İncirlik ve Kürecik üslerini kapatma tehditleri gerilimi artırdı. Konuya ilişkin BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berk Esen, bugün İncirlik Üssü’nün ABD için 90’lı yıllardaki kadar öneminin kalmadığını belirtti.

ABD’den sert hamle gelecek

Türkiye’nin son hamlelerinden sonra Senato’nun, ABD’yi Türkiye’ye karşı ambargo kararı almaya ve bunu çok geniş kapsamlı tutmaya zorlayacağını aktaran Esen, “Bu noktada artık Trump’ın veto edemeyeceği şekilde bir ambargo kararının geçeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla ABD büyük ihtimalle çok sert bir hamle yapacak. Amerikan siyaseti şu an Trump’ın görevden alınması adli süreciyle çalkantılı olduğu için süreç yavaşlamış durumda. Türkiye’de Erdoğan yönetimi de artık bu kararın çıkacağını öngörerek ona karşı bir pozisyon almaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

Demirel zamanında da alınmıştı

1976’da Süleyman Demirel’in de Kongre’nin Türkiye’ye karşı almış olduğu silah ambargosu kararının ardından benzer şekilde Amerikan üslerini kapatma kararı aldığını hatırlatan Esen, “O noktada bile İncirlik üssü, NATO üssü olduğu için bu kararın dışında bırakılmıştı. Dolayısıyla eğer Türkiye İncirlik’i kapatma kararı alırsa bu açıkçası bir ilk olacak” diye konuştu.

Bölgede ilişkileri çok arttı

1990’larda Türkiye’nin İncirlik üssünü kapatmasının ABD’yi zedeleyebilecek bir karar olduğunu ancak bugünkü etkisinin zayıfladığını vurgulayan Esen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Amerika’nın son 10 senede bölgedeki ilişkileri çok arttı. Çok sayıda askeri üsse sahip oldu. Açıkçası bir süredir İncirlik’in Amerika açısından askeri önemi gördüğüm kadarıyla azalıyor. Alınacak böyle bir kapatma kararı aslında Amerika açısından o kadar da tehlikeli, negatif görülmeyebilir. Gördüğüm kadarıyla Türkiye’nin bu tehdidinin eskisi kadar önemi yok.”

***

‘Gazetelerden gördüm’

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İncirlik ve Kürecik üslerinin kapatılabileceğine yönelik açıklamalarına yanıt ABD Savunma Bakanı Mark Esper’den geldi. “Bu konu daha önce bana gelmedi. Ben de ilk kez gazetelerden gördüm” diyen Esper, “Dolayısıyla bundan tam olarak ne kastettiklerini ve ne ölçüde ciddi olduklarını mevkidaşımla konuşmam gerekir” açıklaması yaptı.

cukurda-defineci-avi-540867-1.