Independent'ın Ortadoğu muhabiri Cockburn: May’in Türkiye ziyareti ‘demokrasinin yıkımına destek’

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Independent’ın Ortadoğu muhabiri Patrick Cockburn, İngiltere Başbakanı Theresa May’in ‘demokratik toplum’ güzellemesi yaptığı konuşmasının ardından Türkiye’yi ziyaret etmesini ‘yüzsüzlük’ olarak niteledi.

Diken'in aktardığı habere göre, Cockburn, May’in geçen günlerde yaptığı konuşmada her zaman ‘açık, liberal ve demokratik toplumların’ kazanacağını söylemesinden hemen sonra, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesinin ‘Türkiye’de demokrasinin yok edilmesine destek’ olarak görüleceğini yazdı.

Ortadoğu uzmanı Türkiye’deki mevcut siyasi atmosfere ilişkin şunları söyledi: “Erdoğan Türkiye’deki demokrasiyi, ancak 1960’lar ve 70’ler Latin Amerika’sında görülen dikta ve baskıcı bir başkanlık sistemi getiriyor. Temmuz’da başarılı olmayan darbe girişiminden bu yana en az 137 bin hakim, öğretmen, gazeteci, memur ve askeri personel tutuklandı ya da görevinden ihraç edildi.”

Erdoğan’ın nisan ayında, bütün gücü elinde toplayacağı yeni başkanlık sistemi için referandum düzenleneceğini ancak en az 150 medya kuruluşu kapatıldığı ve 141 gazeteci hapse atıldığı için meclisin ve yargının tüm gücünü lağvedecek yasal değişikliklerin referandumda kabul edileceğini belirtti.

Asıl amaç ticari

Cockburn, May’in Türkiye ziyaretinin ancak ‘fırsatçılık ve yüzsüzlükle’ açıklanabileceğini belirterek, İngiltere başbakanının hiç konuşulmayan amaçlarından birinin şu olabileceğine vurgu yaptı: “Türk hava kuvvetlerinin geniş çaplı tasfiyelerinin sonrasında hava filosunu uçuracak pilot kalmadığı belirtilse de, Türkiye’nin yeni savaş uçakları için Rolls Royce motorları sipariş edecek olması.”