Dersim'in Mazgirt ilçesinde arkeolojik sit alanı olan İndere Bölgesi'ne yapılmak istenen taş ocağının yüzyıllardır çevre köylerde süren yaşamı sona erdireceğini ifade eden bölge halkı, "İndere 2'nci Hasankeyf olmasın, yaşadığımız toprakları terk etmek istemiyoruz" dedi.

İndere ikinci Hasankeyf olmasın

Hüseyin Şimşek

Dersim'in Mazgirt ilçesine bağlı Akpazar beldesinde bulunan, içerisindeki mağaralar nedeniyle arkeolojik sit alanı olarak tescil edilen İndere Bölgesi’ne taş ocağı yapılmak isteniyor. Bu karara karşı haftalardır mücadele veren bölge halkı, BirGün'e yaptığı açıklamada, "İkinci Hasankeyf olmak istemiyoruz. Bize destek olun" çağrısında bulundu.

Dersim'de eski yerleşim yeri ve mezarlık özelliklerine sahip olduğu için Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla 1'nci derece arkeolojik SİT alanı ilan edilen ve yıllardır bölge halkının ziyaret alanı olan İndere, hammadde üretimi için beş yıllığına Karayolları 8'nci Bölge Müdürlüğü’ne verildi. Bu alanda yıllardır taş ocağı yapılması için girişimlerde bulunulduğunu, halkın mücadelesi sonucunda geri adım atıldığını ifade eden bölge halkı, taş ocağına yeniden engel olmak istediklerini söyledi.


TARİHİ ALANLARI YOK EDECEK

İndere Bölgesine yürüme mesafesinde bulunan Güneyharman köyü sakini Soner Alim, BirGün'e yaptığı açıklamada, "Biz kimsenin yaşam alanının, inanç alanlarının, kültürel alanlarının yıkıma uğratılmasını istemeyiz. Kimse de bizim alanlarımızı yok etmek için tarihi bölgeleri yıkmasın" dedi. Taşocağı isteğinin yıllardır var olduğunu, her seferinde güçlü tepkileri sonucu bu adımın atılmaktan vazgeçildiğini anlatan Alim, "Buraya yapılacak taş ocağı, tarihi alanları yok edecek. İkinci Hasankeyf olacak. Üstelik zarar, buranın kendisi ile de sınırlı kalmayacak. Çok sayıda köy toz, toprak ve atık içerisinde kalacak. Tarım bitecek, hayvanlarımız belki de telef olacak. Türkiye'de hangi insan birden yıllar boyunca oturduğu yerleşim yerinin toz toprak içerisinde kalmasına müsade eder?" diye sordu.

SONUNA KADAR MÜCADELE

Güneyharman Köyü'nde yaşamını sürdüren Kenan Samut da İndere'nin taş ocağı olarak kullanılmasının mümkün olmadığını ifade etti. "Her şeyden önce hastalanmak istemiyoruz" diyen Samut, "Bizler, bu süreçte en insani talebimizi dile getiriyoruz. Bizi köklerimizden, atalarımızın yaşadığı yerlerden uzaklaştırmasınlar. Buraya taş ocağının yapılması demek hepimizin hastalık tehlikesi ile yaşaması ya da atalarımızın yüz yıllardır yaşadığı, bizlerin doğup büyüdüğü bölgeden ayrılmamız demek. Bunu kim ister? Bizler bu taşocağı kararına karşı sonuna kadar mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.