İnek Bayramı’nın engellenmesine tepki
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde İnek Bayramını kutlamak isteyen öğrenciler rektörlük tarafından engellendi. Öğrenciler yasağa alkışlı protesto ve marşlarla tepki gösterdi.

Rektörlük tarafından güvenlik gerekçesiyle yaptırılmayan İnek Bayramı için öğrenciler fakülte bahçesinde bir araya geldi. Bölümlerin ferman ekipleri tarafından hazırlanan metinlerle İmam yerine Padişah mizanseninin olduğu protestolar planlandı. Padişah mizanseni nedeniyle Rektörlük tarafından kutlamaya izin verilmezken fakülte dışında islamcı grupların saldırması durumunda güvenliğin de sağlanılamayacağı ifade edildi. Öğrenciler önce bölümlerinde alkışlı protestolar gerçekleştirdi. ‘Yaşasın Mülkiye, kahrolsun istibdat’ sloganları atan öğrenciler bir araya gelerek Mülkiye Marşı ve çeşitli besteler söyleyerek tepki gösterdi.

İNEK BAYRAMI NEDİR?

İnek Bayramı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencilerince her yıl mayıs ayında gerçekleştirilen bir öğrenci şenliğidir. İlk olarak 1930'larda kutlanmaya başlamıştır. Etkinlik kapsamında spor müsabakaları, şiir dinletileri, söyleşiler ve konserler gerçekleştirilir, inek duası ve bölüm fermanları okunur, inek yürüyüşü yapılır. İnek duası ve bölüm fermanları ülke gündemine ve hocalara dönük eleştiriler içerir. 2017'de Ankara Üniversitesi rektörü Erkan İbiş, kutlamaları güvenlik gerekçesiyle yasaklamıştı. Koronavirüs sebebiyle gerçekleştirilemeyen İnek Bayramı 2022 yılında tekrar kutlanmaya başlamıştı.