İnfaz tereddüdü, ikinci başvuru haftaya yapılacak

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin on binlerce tutuklunun serbest bırakılmasıyla sonuçlanan düzenlemenin af niteliği taşıdığı için TBMM’de beşte üç çoğunlukla kabulü gerektiği gerekçesiyle yaptığı şekil yönünden itiraz başvurusu ile ilgili kararını önümüzdeki günlerde açıklaması bekleniyor.

CHP, daha önce bu hafta yapılacağı bildirilen esastan iptal başvurusunu da gelecek hafta yapmaya karar verdi. CHP’nin kanunun Anayasa’nın yaşam hakkı, eşitlik hakkı ve ayrımcılık yasağı hükümlerine aykırı olduğu gerekçesini ileri sürmesi ve Anayasa’nın 2, 5, 10, 13 ve 17’nci maddelerine aykırı olduğu gerekçeleriyle düzenlemenin iptalini isteyeceği öğrenildi.

AYM’ye ikinci başvuru için son hazırlıklarını yapan CHP’de bir yandan da hukukçuların uyarıları gündeme taşındı. Yetkili kurul toplantılarında da gündeme geldiği öğrenilen “uyarılar” arasında “eşitlik hakkı” yönünden yapılacak başvuru bulunuyor. Buna göre, bazı hukukçular, eşitlik hakkı çerçevesinde yapılacak başvurunun kabul edilmesi durumunda tahliyesinin tepkilere neden olacağı kişilerin dışarı çıkabileceği uyarısında bulundu. Suça karışmış terör örgütü üyelerinin bu çerçevede tahliye olabileceği belirtiliyor. AYM’nin CHP’nin ikinci başvurusunu kabul etmesi durumunda son düzenlemeden yararlanamayan istismarcıların, katillerin ve uyuşturucu baronlarının da tahliye edilebileceği uyarısı yapıldı.

YÜZLERİNE BAKAMAYIZ

CHP’li hukukçuların bu uyarıları dikkate alarak çalışmayı sürdürdüğü, itirazlara rağmen AYM’ye esastan başvuruyu kesinlikle yapacakları bildirildi. Bir parti yöneticisi, “AYM’ye esastan iptal başvurusunda bulunmazsak cezaevindeki yüzlerce gazeteci ve ‘düşünce suçlusunun’ yüzüne bir daha bakamayız. O nedenle başvuru büyük ihtimalle haftaya yapılacaktır” dedi.