İngiltere Başbakanı Liz Truss istifa ettiğini açıklayarak, parti içerisinde gelecek hafta tamamlanacak bir liderlik seçimi olacağını bildirdi. Truss'ın istifasına neden olan en önemli gelişme ise seçim vaadi olan vergi indirimlerinin iptal edip 'U dönüşü yapması' oldu. Bu gelişmenin ardından sterlinin sert değer kayıpları yaşarken, anketlerde Truss'ın oy oranı büyük oranda düştü. Muhafazakar Parti'de Truss'ın otoritesini kaybettiği konuşulurken, bazı milletvekilleri, Truss'ı istifaya çağırdı.

İngiltere Başbakanı Liz Truss'ın istifasına giden süreçte neler yaşandı?
Fotoğraf: DepoPhotos

İngiltere'de 3. kadın başbakanı olan ve göreve gelmeden önce "yeni Demir Leydi" olarak anılan Liz Truss istifa ettiğini duyurdu. Truss'ın başbakanlık yarışında yürüttüğü kampanyada en önemli vaadi olan vergi indirimlerini iptal ederek "U dönüşü" yapması piyasalarda güvensizliği ve siyasi çalkantıları da beraberinde getirdi.

Truss'un, 6 Eylül'de atadığı Maliye Bakanı Kwarteng'in 23 Eylül'de toplam 45 milyar sterlini bulacak vergi indirimlerinin uygulanmasına hazırlanıldığını açıklaması, ülkenin dış borçlanmasının yükseleceği yönündeki endişeleri artırdı ve sterlinin sert değer kayıpları yaşamasına neden oldu.

Kwarteng'in kamu borç yükünü artıracak vergi indirimlerini açıklamasının ardından sterlin, ABD doları karşısında 1,0350 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördü.

MALİYE BAKANI KWARTENG GÖREVDEN ALINDI

Daha önce pek çok kez bütçe düzenleme planı kapsamındaki vergi indirim planının arkasında duran Truss, 14 Ekim'de Kwarteng'i Maliye Bakanlığı görevinden aldı ve yerine Jeremy Hunt'ı getirdi.

Yeni Maliye Bakanı Hunt da göreve gelir gelmez Truss hükümetinin 3 hafta önce açıkladığı vergi indirimi paketinin neredeyse tamamını rafa kaldırdı.

Kwasi Kwarteng (İHA)Kwasi Kwarteng (İHA)

TRUSS, ÖZÜR DİLEDİ

Liz Truss, vergi kesintileri iptalinin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Hata yaptığımızın farkındayım" dedi ve görevindeki ilk haftalarda yaptığı bu hatalar nedeniyle özür diledi.

Yeni Maliye Bakanı Hunt da siyasi istikrarsızlığın çözüm olmadığını belirterek, Muhafazakar Parti milletvekillerini Truss'a bir şans vermeye çağırdı.

Liz Truss (AA)Liz Truss (AA)

MUHAFAZAKAR PARTİ'DE TEPKİLER ARTTI

Truss'ın, kendi ekonomi politikasından "U dönüşü" yapmasının ardından liderlik pozisyonuna duyulan güven azalırken, yapılan anket sonuçları da Truss'ın oylarının büyük oranda düştüğünü ortaya koydu.

Lideri olduğu iktidardaki Muhafazakar Parti koridorlarında da Başbakan Truss'ın otoritesini kaybettiği konuşulurken, Truss'un istifası etmesi gerektiği görüşünü paylaşan milletvekillerinin sayısı giderek arttı.

Crispin Blunt, Andrew Bridgen, Jamie Wallis ve Angela Richardson kamuoyu önünde Truss'ı istifaya çağırdı.

Bu süreçte Truss'ın yerini kimin alması gerektiği konusunda ise muhafazakar milletvekilleri arasında iki isim öne çıktı. Bazı Muhafazakar Parti milletvekilleri, daha önce Dışişleri Bakanlığı görevi de yapmış yeni Maliye Bakanı Jeremy Hunt'ın ismini öne çıkarırken, başbakanlık yarışında Truss'ın rakibi olan eski Maliye Bakanı Rishi Sunak'ın ismi de geçti.

Rishi Sunak (solda) - Jeremy HuntRishi Sunak (solda) - Jeremy Hunt

İNGİLTERE İÇİŞLERİ BAKANI İSTİFA ETTİ

Son olarak dün İngiltere'de İçişleri Bakanı Suella Braverman, kişisel e-posta adresini kullanarak resmi bir belge göndermesinin ardından kuralları teknik olarak ihlal ettiği gerekçesiyle görevinden ayrıldığını açıkladı.

Braverman, Twitter'dan paylaştığı istifa mektubunda, "Bugün erken saatlerde, politika katılımının bir parçası olarak ve göçle ilgili hükümetin politikasına destek toplamak amacıyla kişisel e-postamdan parlamentodaki güvenilir bir meslektaşıma resmi bir belge gönderdim. Bu teknik bir kural ihlali teşkil ediyor. Bildiğiniz gibi, belge yakında yayınlanacak göçle ilgili bir Bakanlar Kurulu yazısı taslağıydı. Büyük bir kısmıyla ilgili zaten milletvekillerine bilgi verilmişti. Yine de görevi bırakmam doğru olur" dedi.

Suella Braverman (AA)Suella Braverman (AA)

TRUSS, İSTİFASINI SUNDU

Yaşananların ardından İngiltere Başbakanı Truss, bugün istifa ettiğini açıkladı.

Truss, Başbakanlık Ofisi 10 Numara önünde yaptığı açıklamada, büyük bir ekonomik ve uluslararası istikrarsızlık döneminde göreve geldiğini belirterek, aileler ve işletmelerin faturalarını nasıl ödeyecekleri konusunda endişeli olduğunu kaydetti.

Truss, istifasını sunmak için İngiltere Kralı 3. Charles'la görüştüğünü aktardı.

Liz Truss, parti içerisinde gelecek hafta tamamlanacak bir liderlik seçimi olacağını ve yeni başbakan seçilene kadar görevinde kalacağını aktardı.