Mart ayının başlarında koronavirüse karşı önlem almayan ve ‘sürü bağışıklığı’ oluşturmayı hedefleyen İngiltere, Pfizer ve BionTech şirketleri tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı için sıraya girdi. Boris Johnson hükümeti, aşıdan 40 milyon doz sipariş etti.

İngiltere Covid-19 aşısı için sıraya girdi

İngiltere, ABD’li Pfizer ile Alman BionTech şirketleri tarafından geliştirilen ve dün ‘yüzde 90 oranından fazla başarı sağlandığı’ açıklanan Covid-19 aşısından 40 milyon doz sipariş etti.

Pfizer dün yaptığı açıklamada, BionTech ile geliştirdikleri koronavirüs aşısı çalışmalarının ‘yüzde 90 oranından fazla olumlu sonuç verdiğini’ duyurmuştu. İngiltere’nin aşı siparişi, Pfizer’in bu duyurusunun ardından geldi.

Koronavirüste ikinci dalganın öne geçmek amacıyla geçen 5 Kasım’da kısmi sokağa çıkma yasağı uygulamaya başlayan Boris Johnson hükümeti, mart ayının başlarında salgına karşı gevşek bir politika izlemişti. Ülke basını, hükümetin bu tutumunu “kumar” olarak nitelendirerek eleştirmişti.

Covid-19’a önlem almayan ve toplumda ‘sürü bağışıklığı’ yaratmak isteyen hükümet, bu stratejinin olumsuz sonuçlar vermesinin ardından yöntem değişikliğine gitmiş ve önlemleri devreye sokmuştu. Başbakan Johnson da nisan ayında virüse yakalanıp tedavisinin ardından iyileşmişti.

İngiltere, Pfizer ve BionTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını ilk talep eden ülkeler arasında yer aldı. Ülkede yeni kısıtlamalar ise en az 1 ay sürecek.