İngiltere’de basın hedef tahtasında

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de basın kuruluşları ve gazetecilerin faaliyetlerine dönük “casusluk” suçlaması içeren yeni bir yasal düzenleme basın özgürlüğü tartışmalarına yol açtı. 1989 tarihli bilgi gizliliği kanununda yapılacağı duyurulan, hükümeti zor durumda bırakanlara yönelik cezaları ağırlaştıran ve gazetecilere “yabancı bir ülke için casusluk” suçlaması yöneltilen yasa tasarısına tepki gösterdi. Söz konusu yasa tasarısı gazetecilerin “kamu yararı için yayınlama” savunmasını kullanma hakkını iptal ederken, mevcut yasada iki yıl olan hapis cezası sınırı da yabancı bir ülke için casusluk yapanlara verilen 14 yıla kadar çıkarılabiliyor. Yayıncılar Birliği, düşünce özgürlüğünün ve halkın hükümetin gizleyebileceklerini bilme hakkının hedef alınmasına karşı sert bir bildiri yayınladı. İngiliz Gazeteciler Sendikası da değişiklikleri araştırmacı gazeteciliği boğmak, kamu yararına bilgi sızdıranları basına açıklama yapmamaları için sindirmeye yönelik bir kampanya olarak eleştirdi.

YETKİSİZ İFŞA SUÇLAMASI

İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından desteklenen ve Muhafazakâr Parti hükümetinin İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından sunulan yasa tasarısında, “Bilginin yetkisiz ifşası ülkeye en az yabancı bir ülke için casusluk yapmak kadar zarar verebilir” vurguları yer aldı. Ayrıca, “Bu nedenle, düşman bir ülke lehine casusluk yapmak ile 1989 kanununda olduğu gibi bilginin yetkisiz ifşasının verdiği zarar arasında mutlak bir fark görmüyoruz” denildi.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın bilgi gizliliği kanununu içeren yasa tasarısının incelemesini tamamlayarak kabul etmesi halinde iki hafta içinde bir yasa tasarısı olarak parlamentoya sunulması bekleniyor.