İngiltere hükümeti, Brexit sonrası yeni göç sistemini kabul edeceklerini duyurdu. Buna göre, düşük vasıflı işçiler, Brexit sonrası göç planları kapsamında vize alamayacak

İngiltere'de Brexit sonrası puan tabanlı göç sistemi

İngiltere İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 31 Aralık 2020 Brexit sonrası AB ve AB üyesi olmayan vatandaşların eşit mualeme göreceği açıklandı. İçişleri Bakanı Priti Patel, yaptığı açıklamada yeni sistemle İngiltere’ye en iyi ve en parlak olanların getirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Priti Patel BBC Breakfast’a yaptığı açıklamada hükümetin, " yetenekleri olan insanları teşvik etmek" ve "İngiltere'ye düşük becerilerle gelen insanların seviyelerini azaltmak" istediğini söyledi.

Yeni oluşturulacak göçmen sistemi ile birlikte, İngiltere yüksek vasıflı bilim insanları, mühendisler ve akademisyenler gibi yüksek vasıflı kişilere öncelik tanınacak.

İngiltere'ye toplam göçü azaltmayı hedeflediğini belirten hükümet, seçim manifestosunda vaat ettiği gibi "puan tabanlı" bir göç sistemi istiyor. Plana göre, Brexit sonrası Birleşik Krallık'a gelmek isteyen denizaşırı işçilerin İngilizce konuşmaları ve sponsorlu olarak bir teklifi almış olmaları gerekecek. Tüm başvuru sahiplerine, teklifi yapan şirket ve kurumun senelik asgari 25 bin 600 sterlin (202 bin TL) maaş ödemesi gerekecek. Bu kriterleri yerine getirenler hali hazırda 50 puan almış olacak.

Puan sistemi nasıl olacak?

Göçmenlerin İngiltere'de çalışabilmeleri için toplamda 70 puana ulaşmaları gerekecek. Yeterlilikler, teklif edilen maaş miktarı ve işçi açığı olan bir sektörde çalışma gibi hususlar alınan puanları etkilecek.

BBC’nin haberine göre, İngiliz hükümeti, AB ülkeleri ile İngiltere arasındaki serbest dolaşımın sona ermesinden sonra, düşük vasıflı işçiler için herhangi bir planlama yapmacağını söyledi.