İngiltere'de Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng, Başbakan Liz Truss tarafından görevden alındı. Kwarteng, İngiltere’de en kısa süre görev yapan ikinci maliye bakanı oldu.

İngiltere’de Maliye Bakanı Kwasi Kwarteng görevden alındı

İngiltere hükümetinin ekonomi politikaları nedeniyle piyasalarda yaşanan kargaşa maliye bakanının görevden alınmasıyla sonuçlandı.

Kwasi Kwarteng, Başbakan Liz Truss ile yaptığı ikili görüşmenin ardından görevden alındı.

Kwarteng, İngiltere’de en kısa süre görev yapan ikinci maliye bakanı oldu. 1970'de Iain Macleod, göreve geldikten 30 gün sonra geçirdiği kalp krizi nedeniyle hayatını kaybetmişti.

23 Eylül’de Kwarteng tarafından açıklanan ve sonrasında geri çekilen vergi kesintileri önergesi, sterlin ve tahvillerde çok büyük çalkantıya neden olmuştu. Kwarteng, teklifi yeniden gözden geçireceklerini duyurmuştu.

Kwarteng ve Başbakan Liz Truss, İngiltere ekonomisini büyümeye teşvik etmek için önlemlerin gerekli olduğunu savunurken, Bank Of England ve IMF bu paketin enflasyonu tetikleyeceği konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Planın ardından Sterlin/Dolar kuru 1,14 seviyelerinden 1,03’e kadar gerilerken, İngiltere Merkez Bankası’nın müdahaleleri ile kur tekrar toparlandı.

İngiliz basınında yer alan haberlerde, ekonomik pakette atılan geri adım hükümet ve Başbakanlık görevini henüz bir ay önce devralan Liz Truss için "küçük düşürücü" olarak yorumlanmıştı.