İngiltere’de polisin eylemlere müdahalesindeki yetkilerini artıran yasa tasarısı Bristol kentinde yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. “Polis devletine hayır” ve “Protesto özgürlüğü demokrasinin temelidir” sloganlarıyla polis karakolunun önünde eylem düzenleyen göstericilere polis saldırdı.

İngiltere’de polisin yetkilerini artıran yasayı protesto edenlere polis saldırdı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de Bristol kentinde yüzlerce kişi, polisin yetkilerini artıran yasa tasarısına karşı eylem düzenledi.

Ülkede pek çok kişinin “Protestolara 10 yıl, tecavüzcülere 5 yıl ceza veriliyor” diye karşı çıktığı yasa tasarısı, kısa sürede şehirde geniş yankı bularak sokaklara taştı.

“Polis devletine hayır” ve “Protesto özgürlüğü demokrasinin temelidir” sloganlarıyla yürüyüşe geçen kitle, daha sonra Bristol şehrinde bulunan Nelson Street'teki bir polis karakoluna doğru yürüyüşe geçti.

Burada polisin çevik kuvvet ekiplerini eylemcilerin karşısına getirmesi, şiddetli çatışmalara yol açtı.

The Guardian’ın aktardığına göre, polisler eylemcilere polis köpekleri ve atlı polislerle saldırıya geçti. Bunun üzerine eylemciler ve polis arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda eylemci yaralandı.

Olaylar üzerine açıklama yapan Avon ve Somerset polis teşkilatından Ch Supt Will White, “Bu davranışların bir karşılığı olacaktır" diyerek eylemcilere gözdağı verdi.

"YENİ YASA TASARISI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ ÖNÜNDE BİR ENGEL"

Polisin yetkilerini artıran yasa tasarısı ve yaşanan olaylarla ilgili açıklama yapan Bristol Belediye Başkanı Marvin Rees, “Hükümet, polisin yetkilerini artırmak yerine eylemcileri kanıt olarak gösterip bu yasa tasarısını meşrulaştırmaya çalışacak ancak ekonomik ve sosyal eşitsizlikle savaşmak için yaptığımız şey bu olmamalıydı. Polisin artırılan yetkileri, ifade özgürlüğü önünde bir engel olmasının yanı sıra, orantısız güç kullanımını da teşvik edeceğinden endişeleniyorum” diyerek hükümetin yasa tasarısını eleştirdi.

PROTESTO EDİLEN YASA TASARISI

Eylemcilerin protesto ettiği ve saatler süren çatışmalara sebep olan yasa tasarısı, polislerin eylemlerin başlama ve bitiş saatlerini belirleyebilmesine yol açıyor.

Protestolar sırasında ‘polisin belirlediği’ gürültü limitinin aşılması ya da çevredekilerin şikayet etmesi halinde polisin eylemlere müdahale edebilmesine olanak tanıyor. Ayrıca yasa, eylemcilere 'izinsiz sokağa çıktıkları' ve 'koronavirüs kısıtlamalarını ihlal ettikleri' gerekçesiyle 200 avro verilmesine de olanak tanıyor.