İngiltere’de faaliyet gösteren bazı teknoloji firmalarının, ‘ekonomiyi canlandırmak amacıyla sağlık pasaportu’ üretmek için hükümetle görüşmeler yaptığı öğrenildi. The Guardian’da yer alan habere göre, sistemin nasıl işleyeceğiyle ilgili bilgilere de ulaşıldı. Ancak uzmanlara göre bazı açmazlar var.

İngiltere’de ‘sağlık pasaportu’ ile çalışanların işbaşı yapması gündemde

İngiltere'de bazı teknoloji firmalarının, ‘çalışanların işlerine dönebilmelerini sağlamak için’ Covid-19 testleri ve yüz tanıma teknolojisinin kullanılacağı ‘sağlık pasaportları’ çıkarılması konusunda hükümetle görüştüğü öğrenildi.

İngiltere merkezli Onfido adlı biyometri şirketi bazı ülkelerde pilot uygulamasına başlanan ‘koronavirüs pasaportlarının’ birkaç ay içinde hazır hale gelebileceğini dile getiriliyor. Şirketin yetkilileri, bu yöntemin, ‘yeni normallerin temel taşı’ olabileceğini ve ‘ekonomiyi canlandırabileceğini’ savunuyor.

The Guardian’da yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün iyileşen kişilerin hastalığı yeniden geçirmeyeceğine dair bir kanıt olmadığı yönündeki uyarısından sonra, İngiltere’de hükümet bu dijital sertifikalara ‘bağışıklık pasaportu’ denilmesinden kaçınıyor.

TELEFON UYGULAMASI KULLANILACAK

Sağlık pasaporta hükümetten onay verilmesi durumunda, süreç nasıl işleyeceği hakkında da bazı bilgilere ulaşıldı.

Buna göre, bir telefon uygulamasıyla kişinin yüzünün ve kimliğinin fotoğrafı çekilecek. Bu şekilde sahte kimlik kullanılmasının önüne geçilmesi planlanıyor.

İkinci aşamada bu kişi hükümet onaylı bir sistemde daha önce hastalığı geçirdiği ve artık bağışıklık kazandığını gösteren antikor ya da antijen testi yaptıracak.

İşyerine gelen kişi uygulamayı açacak ve resepsiyonda tekrar fotoğraf çektirecek. Bir işlemin sonunda bir QR kodu yaratılacak. Resepsiyon görevlisi bu kodu tarayacak ve çalışanın bağışıklığı olup olmadığını görecek.

Bu işlem sırasında resepsiyon memuru kişinin adı, doğum yeri ve adresi gibi kişisel bilgileri göremeyecek.

UZMANLAR SORU İŞARETLERİNE DİKKAT ÇEKTİ

Uzmanlar ise bu uygulamayla ilgili soru işaretleri bulunduğuna dikkat çekiyor.

Evlerde kullanılan ve hamilelik testi kitlerine benzeyen testlerle çok kısa bir süre içinde sonuç alınabiliyor. Ne var ki, şimdiye kadar hükümetin 17,5 milyon adet sipariş verdiği kitler dahil, piyasadaki hiçbir test kitinin yeterince güvenilir olduğuna dair bir kanıt yok.

Bu testlerin yüzde 50 ile 70 arasında yanlış negatif sonuç gösterebildiği vurgulanıyor.

Hafta sonunda İsviçre merkezli ilaç üreticisi Roche, geliştirdiği yeni test için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden acil kullanım onayı aldı.

Quotient adlı bir İskoçya firması da geliştirdiği bir tarama cihazının günde 36 bin adete kadar antikor testi yapabileceğini açıkladı. Şirketin iddiasına göre, 35 dakikada çıkan test sonuçları yüzde 99,8 doğruluk oranına sahip.