İngiltere'de ‘yıldızları sayın’ çağrısı

İngiltere’de kırsal alanlarda yaşayan halka, Covid-19 nedeniyle uygulanan karantinanın ışık kirliliğini azaltıp azaltmadığını belirleyebilmek için yıldızları sayma çağrısı yapıldı.

The Guardian’ın haberine göre, Kırsal Bölge Vakfı (CRPE) ve İngiliz Astronomi Derneği’nden yapılan ortak açıklamada 14 Şubat'a kadar yurttaşların gökyüzüne bakıp kaç yıldız görebileceklerini saymaları istendi. Uygulamaya katılanlara ‘vatandaş bilim insanları’ nitelendirmesinde bulunulan açıklamada, İngiltere'de gece karanlığı açısından en iyi ve en kötü yerlerin haritasını çıkarmaya yardımcı olacağının altı çizildi.

Açıklamada, bu yıl elde edilecek verilerin karantinanın ne tür bir etki yarattığını görmek için 2020'nin bulgularıyla karşılaştırılacağı kaydedildi. CRPE Yöneticisi Crispin Truman, karanlık gökyüzünün sağlık ve yaban hayatı için önemine değindi: "Covid-19 nedeniyle maruz kaldığımız karantina, kırsalın bizim için ne kadar kıymetli olabileceğini hatırlattı. İnsanlar yıldız sayımına katılarak çoğu zaman gözden kaçan ama hayati önem taşıyan kırsal alanların daha fazla korunması için hükümete karşı kampanya yapmamıza yardım edecek.”

AA