İngiltere ile Taliban arasındaki ilk görüşmeler Salı günü Kabil'de gerçekleşti. Toplantıda; “İnsani kriz, terörizm, Birleşik Krallık ve Afgan vatandaşları için güvenli geçişin önemi, kadın ve kız çocuklarının haklarına kadar birçok konunun görüşüldüğü öğrenildi.

İngiltere ile Taliban arasında ilk diplomatik temas: 4 konuya dikkat çekildi

Afganistan’da yönetimi Taliban’ın ele geçirmesinin ardından bazı ülkeler Taliban hükümetiyle diplomatik temas kurmaya başladı. Salı günü (5 Ekim) Taliban yönetimiyle bir araya gelen Birleşik Krallık yetkilileri, yeni süreçte iki ülke arasındaki ilk teması gerçekleştirmek için Afganistan’a geri döndü. Kabil’deki İngiliz Büyükelçiliği yetkilileri ve çalışanları, Taliban’ın şehri ele geçirmesinin ardından ülkeden ayrılmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, görüşmede; Afganistan'a insani krizin üstesinden gelmesinde nasıl yardımcı olunabileceği ve ülkenin, “Terörizm için bir kuluçka merkezi” haline gelmesinin önlenmesinin öneminin ve ayrılmak isteyenler için güvenli geçişin gerekliliğinin tartışıldığını belirtti.

Taliban ile görüşmeye İngiltere adına Başbakan’ın Afgan Geçişinden Sorumlu Yüksek Temsilcisi Simon Gass ile İngiltere'nin Doha'daki Afganistan misyonu maslahatgüzarı Martin Longden katıldı. Longden, Taliban ile yapılan toplantıyı Twitter hesabından paylaşarak, “İnsani kriz, terörizm, Birleşik Krallık ve Afgan vatandaşları için güvenli geçişin önemi, kadın ve kız çocuklarının hakları konuları dahil olmak üzere çok çeşitli” konularının görüşüldüğünü belirtti. "Daha ilk günler ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, aramızda farklı noktalar var” diyen Longden, iki tarafın çıkarları için ortak bir zeminin olup olmadığının görülmesi gerektiğini ifade etti.

TALİBAN: GÜVENLİK GEÇMİŞE GÖRE ARTTI

Taliban adına görüşmeyi, "Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü" Abdul Kahar Balkhi, Twitter hesabından duyurdu. Balkhi, İngiliz yetkililer ile Taliban adına Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki’nin görüştüğünü, görüşmede ise, “İki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin canlandırılmasına ilişkin ayrıntılı” tartışmaların yapıldığını söyledi. Bakanlık Sözcüsü, İngiliz temsilcilerin İngiltere Başkanı Boris Johnson’ın mevcut koşulları dikkate alarak Afganistan ile ilişkiler kurmaya çalıştığını söylediğini belirtti.

Dışişleri Bakan Vekili Muttaki, İngiltere’nin ilişkiler ve iş birliği konusunda olumlu adımlar atması ve yapıcı ilişkilerde yeni bir sayfa açması gerektiğini belirterek, güvenliğin geçmişe göre arttığını ifade etti. Afganistan topraklarından hiçbir yabancı ülkeye zarar verilmediğini sözlerine ekleyen Muttaki, aynısını başka ülkelerden de kendi ülkelerine karşı beklediklerini söyledi.

ANKA