İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Şişli Likör Fabrikası'nın bulunduğu araziye yapılan 157 metre yüksekliğinde Quasar İstanbul gökdelenleriyle ilgili hazırlanan imar planlarını iptal etti. İstanbul 5. İdare Mahkemesi ise kentsel dönüşüme uğrayan Sulukule imar planları için iptal kararı verdi.

İnşaat bitti, projeler iptal edildi

Şişli Likör fabrikası binası 2006’da 345 sayılı kararla ‘Endüstriyel Miras’ kapsamında 2 No’lu Koruma Kurulu’nca kültür varlığı olarak tescil edilmiş, 2008’de de bu kez fabrika giriş pavyonu ve parseldeki ağaçlar ‘anıt ağaç’ olarak tescillenmişti. 2011’de fabrika bacası da tescil kapsamına alındı. Fabrikanın 23 bin 711 metrekarelik arazisi ise TOKİ iştiraki olan Emlak Konut GYO tarafından gelir paylaşımı yöntemiyle satışa çıkarıldı. İlk ihaleyi Kiler Gayrimenkul, 295 milyon 700 bin lira teklif ederek kazanmış, Emlak GYO, kamuoyundan gelen tepkiler üzerine ihaleyi iptal etmiş, yeniden yapılan ihaleyi ise Aşçıoğlu-Ofton-Meydanbey-Omak İnşaat Ortak Girişimi kazanmıştı. Daha sonar Aşçıoğlu, Ofton ve Omak projeden çekildi. Projeye göre tescilli bina yıkılmayacaktı ancak hemen yanı başında devasa gökdelen dikilecekti. İmar planına gore 66 bin metrekare inşaat yapılması gerekirken, plan değişikliği ile iki gökdelene 116 bin metrekare inşaata izni verildi. Endüstriyel Miras kapsamındaki Likör Fabrikası da 4 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla yıkılarak daha sonra yeniden yapılmasına onay verildi.

LİKÖR FABRİKASI PLANLARI İPTAL

Meslek odalarının konuyu yargıya taşıması üzerine Likör fabrikasıyla ilgili planlar 2011 yılında iptal edildi. Ardından planlar İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tekrar onaylanınca meslek odaları plan iptali istemiyle İstanbul 5. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Konuyla ilgili bilirkişi incelemesi isteyen mahkeme, hazırlanan bilirkişi raporunu dikkate alarak Likör fabrikasının yerine dikilen gökdelenlerle ilgili hazırlanan imar planlarını iptal etti. Mahkeme iptal gerekçesini, “dava dosyasında yaptırılan keşif ve bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen bilirkişi raporunun birlikte değerlendirilmesinde; yüksek düzeyde dışsallık yaratma kapasitesine sahip plan değişikliklerinin parçacıl değil, bütüncül bir anlayışla ele alınmasının gerekmesine karşın, anılan plan tadilinde bu ilkeye uyulmadığı, plan ana kararlarını ve bütünlüğünü, donatı dengesini bozucu bir nitelik taşıdığı görüldüğünden, İstanbul ili, Şişli ilçesi, Dikilitaş Mahallesi, 58 pafta, 1199 ada, 230 parsel sayılı taşınmazın ticaret alanı fonksiyonuna alınmasına yönelik hazırlanan 19/09/2013 tarih ve 6186 sayılı olur ile kabul edilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı tadilatı ile 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı tadilatının, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı sonucuna varılmıştır’’ şeklinde belirtti. (Radikal)