İnşaat harcında işçi kanı var

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan Körfez ülkesi Katar’da 2020’de düzenlenecek Dünya Kupası için yapılan inşaatlarda çalışan binlerce göçmen işçi, insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya. İnşaatlarda çalışan binlerce işçi gerekli önlemler alınmadığı için hayatını kaybetti, yüzlerce göçmen işçi günlük 1 avrodan az ücretlere, uzun saatler çalışmak zorunda bırakılıyor.

Tüm bu yaşanan hak ihlalleri üzerine Türkiye’den Katar’ın başkenti Doha’ya göçmen olarak giden inşaat işçileri, düşük ücretli ve uzun süreli çalışma koşullarına karşı eylem kararı aldı. Katar merkezli UCC Holding bünyesinde yapımı devam eden inşaatlarda çalışmak için yaklaşık 8 ay önce Türkiye’den Katar’a giden işçiler, işveren tarafından ödenmeyen maaşlarının yanı sıra yemek, sağlık, barınma ve iş güvenliği gibi en temel insan haklarının karşılanmaması üzerine iş bıraktı. İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası üyeleri öncülüğünde harekete geçen yaklaşık 500 işçi, talepleri karşılanana dek şantiyeyi terk etmeme kararı aldıklarını duyurdu. Sendika tarafından yapılan açıklamada, “Günlerdir yönetime başta su olmak üzere sağlık ve barınma gibi temel ihtiyaçlarımızın karşılanması için yönetime başvurduk. İşveren ise bizim taleplerimize karşılık olarak ‘Bu koşullarda çalışan çalışır çalışmayan evine döner’ cevabını verdi. Yönetim bununla kalmayıp var olan mesailerimizi ve birer aylık maaşlarımızı vermedi. Bununla da sınırlı kalmayan yönetim ayakkabı, baret gibi çalışma ekipmanlarımızı vermeyerek bizleri kölelik koşullarında çalıştırmaya zorluyor. Bizler buradan yönetime sesleniyoruz, haklarımızı alana kadar burayı terk etmeyeceğiz! İnşaat işçisi köle değildir” dedi.

12 SAAT, İZİNSİZ ÇALIŞMA

Öte yandan 2022 Dünya Kupası finalleri için hazırlık çalışmalarının devam ettiği Katar’da, Türkiye haricinde birçok farklı ülkeden gelen göçmen işçiler de hak ihlalleriyle karşı karşıya. İngiliz yayın kuruluşu The Guardian’ın ulaştığı Ugandalı göçmen işçilerden Samuel, günde 12 saatten fazla çalışarak, günün sonunda 1 avrodan az kazandığını aktarıyor. Daho’daki lüks gökdelenlerden birinde güvenlik görevlisi olarak çalışan Samuel, hiç tatil günü olmadığını ve izin alabilmek için “hasta oldum” gibi gerekçeler söylemek zorunda kaldığını ifade etti.