Irak Bağdat’ta Albaraka Group’un şantiyesinde çalışan 23 işçi, haklarını alamadıkları için iş bırakma eylemi yaptı. Yaklaşık 21 gündür eylemlerine devam eden işçiler, Türkiye’ye dönmeyi ve maaşlarının ödenmesini talep ediyor

İnşaat işçisi Irak’ta esir oldu

Deniz GÜNGÖR

Irak’ın Bağdat kentinde bir inşaatın ana firması olan Albaraka Group’ta çalışan 23 işçi, aylardır maaşlarının ödenmesi ve Türkiye’ye geri dönme talebiyle 7 Temmuz’da iş bırakma eylemi başlattı. 21 gündür eylemlerine devam eden işçiler, mağduriyetlerinin giderilmesini talep etti. Şubat ayında Bağdat şehrine turist vizesi ile giriş yapan işçiler, firmanın kendilerine oturma izni alacaklarını söylediğini ancak bu sözün tutulmadığını belirtti. Dışişleri Bakanlığı’na ve konsolosluklara başvurduklarını ancak hiçbir sonuç elde edemediklerini belirten işçi Osman Erol, “Şu an kaçak göründüğümüz için şantiye dışına çıkamıyoruz. Maaşlarımızı istediğimizde polise ihbar edilmekle tehdit ediliyoruz” ifadelerini kullandı.


HAKKINI İSTEYEN TEHDİT EDİLİYOR

Aylardır alamadıkları maaşlarını istediklerinde firma yetkililerinin işçileri kolluk kuvvetleri ile tehdit ettiğini aktaran Erol, “Biz, hakkımız olanı istiyoruz. Aylardır buradayız ve maaşlarımızı alamıyoruz, istediğimiz zaman ise ‘Siz burada kaçaksınız’ diyerek polisle tehdit ediliyoruz” dedi. Ücretlerini alamadıkları için sadece kendilerinin değil, ailelerinin de mağdur edildiğini söylen Erol, “Ailelerimiz zorda. Çoğu arkadaşlarımız kirada. Ev sahipleri ile kötü duruma düştük, çocuklarımıza destek olamıyoruz. Bizim yaklaşık 60 bin dolar alacağımız var. Ancak şimdi cebimizde 1 lira bile yok, içtiğimiz suyu bile kendimiz ödüyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye’ye dönmek ve haklarını alabilmek için Dışişleri Bakanlığı’na ve konsolosluklara başvurduklarını belirten Erol, gidiş ücretlerinin karşılanacağını ancak sonrasında vergi olarak geri alınacağını söylediklerini aktardı. Yardım isterken daha çok mağdur edildiklerine dikkat çeken Erol şunları söyledi: “Biz burada zor durumdayız. Maaşlarımızı alamıyoruz ve onlar bizi daha da mağdur ediyor.”

AĞIR ŞARTLARDA ÇALIŞTIRILDILAR

Şantiye içerisinde iş güvenliği önlemlerinin alınmadığını aktaran Erol, “Burada iş güvenliği denen bir şey asla yok. Çalışma koşullarımız çok kötüydü. Ayağımızda terliklerle şantiyede çalıştırıldık. Şu an şantiye de kalıyoruz, banyolarımız bir insanın kullanabileceği bir durumda değil. Kimse bize destek olmuyor” dedi. Şantiye içerisinde koronavirüse yakalanan işçilerin olmasına rağmen herkese test yapılmadığını belirten Erol şunları söyledi: “10 arkadaşımız koronaya yakalandı. Buna rağmen sadece birkaç kişiye test yapıldı gerisi umursanmadı. Test olmak istediğimiz için inşaat alanından çıktığımız zamansa bizi azarlayarak işe geri dönmemiz istendi.”

BU YAŞANANLAR İSTİNA DEĞİL

Türkiye’den yurtdışına çalışmaya giden işçilerin yaşadıkları mağduriyetin istisna olmadığına dikkat çeken Emeğin Gücü Derneği Başkanı Mustafa Adnan Akyol, “Firmalar, işçileri İŞKUR üzerinden bulması gerekiyor ama masraf olmasını istemedikleri için başka yollara başvuruyorlar. Bu firmalardan işçilerin ücretlerini düzenli ödeyenler ancak yüzde 2 oranındadır” dedi. Firmaların işçileri mağdur ettiğini aktaran Akyol şunları söyledi: “Bu firmalar işçilerin maaşlarını vermeyip turist vizelerinin süresi dolunca polisle tehdit etmeye başlıyor. Yaşananlardan Çalışma ve Dışişleri Bakanlığı’ndan herkesin haberi var. Konsolosluklar işçilerin sorununu umursamıyor.”