Yapı güvenliğinin sağlanmasına yönelik taleplere kulaklarını tıkadığını anımsatan İnşaat Mühendisleri Odası, “Yetkin mühendislik istiyoruz” çağrısında bulundu.

İnşaat mühendislerinden iktidara bir uyarı daha
Fotoğraf: AA

BirGün ANKARA

Son günlerde çeşitli basın yayın kuruluşlarında yer alan haberlere göre 6 Şubat`ta meydana gelen depremlerin ortaya çıkardığı inşaat sektöründeki ihmalleri ve eksiklikleri giderme iddiasıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği`nde bir düzenleme taslağı hazırlandığını anımsatan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, iktidarı uyardı.

Yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projelerin zemin artı 4 kata kadar sınırlandırılacağı, 4 kat ila 8 kat arası statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl, 10 bin metrekare ve 4 farklı proje tecrübe şartı aranacağı gibi taslak metinleri anımsatan inşaat mühendisleri, “Fakat görülmektedir ki Bakanlık, Odamızı ve yıllardır üzerinde durulan yetkin mühendisliği yok saymakla birlikte, yalnızca meslek yaşına bakarak ve 8 kat üzeri projelerde yapı alanında yüksek lisans şartı istemek gibi mesnetsiz koşullar öne sürerek meslek alanını tanımadığını bir kez daha ilan etmektedir” dedi.

“İnşaat mühendisliği çok geniş bir mühendislik dalı olma niteliğinin yanı sıra uygulaması ile de tecrübenin büyük öneme sahip olduğu bir meslek alanıdır” denilen açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı:

Meslek alanımızda yalnızca meslek yaşına bakmak herhangi bir anlam ifade etmemekte, mühendisin hangi alanda, hangi tip projelerde çalıştığı esas olarak önem arz etmektedir. Mühendislik bilgi ve deneyim mesleğidir. Mühendislikte yetkilendirme bu temel kriterlere göre yapılmak zorundadır. Meslek yaşı tek başına deneyimin göstergesi değildir. Bilginin ise hiç değildir.  Bilgi ve deneyimi ölçme/değerlendirme yöntemleri mevcuttur ve bunların nasıl yapılacağı Odamız tarafından formüle edilmiş ve hatta uygulanmıştır. Bakanlık meseleyi çözme niyetinde ise Meslek Odalarını hasım gibi görme alışkanlığından vazgeçmelidir.
Mühendislikte nitelikli proje ve tasarım hizmetlerinin üretilmesi ve bunun sürdürülebilir olması için sadece Yetkin Mühendislerin meslek icrasında yetkilendirilmeleri yetmez. Bu alanda istihdamın artırılması ve kalıcı olması bir o kadar önemlidir.’’