Uluslararası Af Örgütü, Mısır hükümetini 'Covid-19 salgınını basın üzerindeki denetimini artırmak ve muhalif sesleri bastırmak' için kullanmakla suçladı. Sisi'yi eleştirdiği için iki yıldır tutuklu bulunan Mısırlı bir yönetmen önceki gün cezaevinde hayatını kaybetti

İnsan hakkı ihlallerinde artış

Mısır Devlet Başkanı Sisi yönetiminin ülkede insan hakkı ihlallerini artırdığına dikkat çeken bir rapor yayımlandı. Uluslararası Af Örgütü'nün yayımladığı raporda, Mısır’da hükümetin bilgi üzerindeki denetimini güçlendirmeye çalıştığı belirtildi. Ülkede 37 gazetecinin tutuklu olduğu hatırlatılan raporda, gazetecilerin pek çoğunun mesleki faaliyetlerinin 'yalan haber yaymak' ve 'sosyal medyayı kötüye kullanmak' ile suçlandığı aktarıldı.

Raporda, 12 gazetecinin Covid-19 salgını ile ilgili haberler nedeniyle cezalandırıldığı belirtildi. Ülke yönetiminin, salgına yakalananların oranının resmi raporlarda belirtilenden daha yüksek olabileceğini yazan bir Guardian muhabirini de sınır dışı ettiği hatırlatıldı. Mısırlı yetkililere çağrı yapılan raporda, gazetecilere yönelik sansür, taciz ve tehditlere son verilmesi ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istendi.

GENÇ YÖNETMEN CEZAEVİNDE ÖLDÜ

Mısır'da Devlet Başkanı Abdülfettah es Sisi'yi eleştirdiği için tutuklanan yönetmen Şadi Habaş cezaevinde hayatını kaybetti. 24 yaşındaki genç yönetmen, 2018 yılında Sisi'yi eleştiren bir video klibin yönetmenliğini üstlenmesinin ardından 'yalan haber yaymak' ve 'yasa dışı örgüte üye olmak' ile suçlanarak cezaevine konulmuştu. Şadi Habaş’ın, başkent Kahire’deki Tora Cezaevi'nde yaşamını yitirdiği bildirilirken, ölüm sebebi ile ilgili bir bilgi paylaşılmadı.

Habaş'ın avukatı tarafından yapılan açıklamada, genç yönetmenin sağlığının son günlerde giderek bozulduğu, hastaneye kaldırıldığı, aynı günün akşamı hayatını kaybettiği belirtildi. Genç yönetmen, ekim ayında, avukatı aracılığıyla cezaevinden ‘‘İnsanı öldüren cezaevi değil, yalnızlık. Her gün yavaş yavaş ölüyorum’’ mesajı göndermişti.