İnsan Hakları İzleme Örgütü: Cumhurbaşkanına hakaretten dava açılmamalı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) bugün yaptığı açıklamada, Adli Yargı Hâkim ve Savcılık sınavı sırasında tartıştığı hâkimlere, “Siz zaten beni almayacaksınız. Neden boşuna yoruyorsunuz? Faşist Erdoğan’ın adamlarısınız” dediği için önceki gün Cumhurbaşkanı’na ve kamu görevlilerine  hakaret ettiği gerekçesiyle kovuşturmaya uğrayan avukat Umut Kılıç'ın daha baştan böylesi bir suçlamaya maruz kalmaması gerektiğini ifade etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb “Türkiye'nin, kamu görevlilerine hakaret suçlamasıyla insanlar hakkında kovuşturma yürütmeye bir son vermesi gerekiyor. Mahkemelerin, davanın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret olması halinde tutukluluk kararı vermesi özellikle kaygı uyandırıyor.” ifadelerini kullandı.

Emma Sinclair-Webb “Mahkemelerin uluslararası standartlara uygun davranarak ifade özgürlüğünü korumaları ve hükümetin AİHM içtihadını yanlış sunmaktan vazgeçmesi, Türkiye'nin demokrasisi ve hukukun üstünlüğü için yaşamsal öneme sahiptir” diyerek, Kılıç'ın ve diğerlerinin soruşturma aşamasında geçerli bir sebep olmadan tutuklanmalarının, peşinen cezalandırma izlenimi yarattığını ifade etti.