İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden çağrı: Soma katliamında devletin kusurları da araştırılmalı

Dünyanın önde gelen insan hakları örgütlerinden İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamına ilişkin davanın başlaması üzerine davada sadece şirket yetkililerinin yargılandığına dikkat çekti. Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb tarafından yapılan açıklamada “Türkiye, önlenebilir maden kazalarına ilişkin korkunç sicilini tamamen değiştirebilmesi için devletin Soma faciasındaki rolü araştırılmalı ve düzeltilmeli” ifadelerini kullandı.

'HÜKÜMETİN SORUŞTURMALARI ENGELLEYEBİLMESİ RAHATSIZ EDİCİ'
İnsan Hakları İzleme Örgütü, bilirkişi raporunun kaza ile ilgili devlet müfettişleri ve kurumlarını da sorumlu tuttuğuna işaret ettiği geniş açıklamasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanları'nın devlet görevlileri hakkında bir soruşturmanın açılmasına izin vermediklerine dikkat çekti. Açıklamada “Hükümetin, savcıların devlet görevlileri hakkındaki soruşturmalarını bloke edebilmesi, son derece rahatsız edici” denildi.

Açıklamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) geçmişte bu yöndeki yasal düzenlemelere ilişkin kaygılarını dile getirdiği ve mevzuatın değiştirilmesini istediği de vurgulandı