İnsan Hakları İzleme Örgütü: Türkiye'de sivil ölümler artabilir

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) son raporunda, demokratik özerklik ilan edilen illerde süren operasyonlar ve çatışmalar sırasında sivillerin öldüğüne dikkat çekti. Son günlerde bölgeye benzeri görülmemiş bir askeri sevkiyat yapıldığına, bazı şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulandığına dikkat çeken örgüt, sivil ölümlerin artmasından kaygılıyız açıklaması yaptı.

HRW son raporunda, Eylül ve Kasım aylarında uygulanan üç uzun süreli sokağa çıkma yasağı sırasında güvenlik güçlerinin operasyonlarını mercek altına aldı.

Örgüt bu süreçte hayatını kaybeden 15 sivilin yakınlarıyla görüşmeler yaptı.

'100'ÜN ÜZERİNDE SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ'
BBC Türkçe'nin aktardığı bilgiye göre, raporda, yerel insan hakları kuruluşlarının, operasyonlarda 100'ün üzerinde sivilin öldürüldüğünü ve çok sayıda sivilin de yaralandığını söyledikleri aktarıldı.

HRW kıdemli Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, sivil ölümlerin araştırılmasının önemini vurguladı:

'OPERASYONLARDA SINIR VE KANUN YOK'
"Bölgedeki Kürt nüfusa yapılanların göz ardı veya örtbas edilmesi, yalnızca Güneydoğudaki yaygın bir kanının doğrulanmasına yarayacaktır: Mesele Kürt silahlı gruplara yönelik polis ve asker operasyonlara geldiğinde, hiçbir sınır–kanun yok."

HRW, sivil ölümlerin soruşturulmasını ve ölümlere sebebiyet veren tarafın açığa çıkarılmasını istedi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın verilerine göre Ağustos ayından itibaren, 17 ilçede 52 kez süresiz ve gün boyu sokağa çıkma yasakları ilan edildi.

En uzunu 14 gün (Mardin'in Nusaybin ilçesinde) süren sokağa çıkma yasaklarından şimdiye kadar 1 milyon 299 bin 61 kişi etkilendi.