BM İnsan Hakları Konseyi’nin 43’üncü oturumu bugün başlıyor. 47 ülke temsilcisinin katılacağı oturumda BM raporları ele alınacak. Suriye, Libya, Filistin ve Yemen’deki gelişmelerin de konuşulacağı oturumda, yeni tip koronavirüs salgınıyla ilgili DSÖ yetkilileri sunum yapacak

İnsan hakları tehlikede

Dış Haberler Servisi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 43’üncü oturumu, İsviçre’deki BM Cenevre Ofisi’nde bugün başlıyor. Son yıllardaki en kritik toplantılardan biri olması beklenen oturuma, 47 ülke temsilcisi katılırken dünyanın çeşitli bölgelerindeki insan hakları konuları ve dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüs salgını oturum boyunca masaya yatırılacak.

20 Mart’a kadar sürecek oturumun açılışını, BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Avusturyalı Elisabeth Tichy-Fisslberger yapacak. BM 74’üncü Genel Kurul Başkanı Tijjani Muhammad Bande ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de Konsey’e hitap edecek. Bugünkü oturumda, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in, güncel küresel insani krizlere ilişkin üye ülkelere uzun bir konuşma yapması bekleniyor. Bachelet ayrıca farklı ülkelerdeki insani durumlara ilişkin raporlar sunacak.

SURİYE, LİBYA, FİLİSTİN, YEMEN...

Suriye, Libya, Filistin ve Yemen’deki son durumların oturumda ana gündem maddeleri olarak ele alınması planlanıyor. Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin başını çektiği Körfez Koalisyonu’nun yıllardır Yemen’e dönük uyguladığı bombalı saldırıların da gündem olması beklenirken ABD Başkanı Donald Trump’ın ‘Ortadoğu Barış Planı’ diye dayattığı Filistin’in ilhakı planının üye ülkeler arasında değerlendirilmesi bekleniyor.

BM’nin, İsrail’in işgali altındaki Filistin topraklarına ilişkin en son hazırladığı raporun Konsey’e sunulacağı duyurulurken oturumun son gününde oylanacak tasarılarda İsrail’in bir kez daha kınanması bekleniyor. Konuşmacılar arasında Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayiz es Serrac da yer alıyor. Ayrıca, oturum boyunca, BM’ye üye uluslararası sivil toplum kuruluşlarınca, işkence, göç sorunu, inanç hürriyeti, ‘terörizm’ ile mücadele, savaş suçları, kadın ve çocuk hakları ile kişisel dokunulmazlıklar gibi konulara ilişkin 200’den fazla yan etkinliğin düzenlenmesi bekleniyor.

KORONAVİRÜS MASADA

Oturumun bir diğer ana gündem maddesi dünyayı saran koronavirüs salgını olacak. Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin salgına ilişkin bilgilendirmeler yapması bekleniyor. Myanmar ve Keşmir’deki insani krizler de ele alınacak diğer konular arasında yer alırken Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili de panel düzenlenecek.
Konseyde, Türkiye’yi BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Sadık Arslan temsil edecek.