Küçükçekmece’de Pakistan ve Burma uyruklu 13 göçmenin ölümü sonrası, göçmenlerle ilgili ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği vurgulandı...

Küçükçekmece’de 13 Pakistan ve Burmalının tırın dorsesinde havasızlıktan ölmesini BirGün’e değerlendiren uzmanlar, göçmenler konusunda hem ulusal hem uluslararası yasal düzenlemelerin vakit geçirilmeden yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Mülteci Komisyonu Başkanı Mehmet Demir, “Türk Ceza Yasası’na göçmen kaçakçılığı diye bir suç konuldu ama ülkemizde hala mülteciyi tanımlayan bir yasa yok. Türkiye, Avrupa dışından gelenleri mülteci olarak kabul etmemekte ve bu kişilere yasa dışı göçmen demektedir. Mülteci olarak kabulün koşulu bu insanlara barınma, korunma ve sosyal güvenlik sağlamaktır. Türkiye bu külfete girmemek için doğudan gelenlere yasadışı göçmen demiştir” dedi. Demir, mülteci sorununun dünyadaki sosyal adaletsizliğin bir sonucu olduğunu vurguladı, “Türkiye’de yaşanan son olay tam bir trajedidir ve ülkenin ayıbıdır” ifadesini kullandı.

İNSAN TACİRLİĞİ MESLEK OLDU

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler Sorumlusu Metin Çorabatır da, “Türkiye acilen sığınma sistemini değiştirmelidir. Bu arada sığınma konusunda uluslararası anlaşmalara, kurallara da ihtiyaç duyuluyor” diye konuştu. İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Hüsnü Öndül, “Türkiye sığınmacılar, mülteciler konusundaki mevzuatını gözden geçirmelidir. Yasal boşluklar yüzünden insan tacirliği bir meslek haline geliyor ve yaşadıkları ülkeden kaçmak isteyen insanların zor durumları istismar ediliyor. Türkiye’nin, insanların sınırlardan daha önemli olduğunu anlaması gerekir. Bu arada medyanın sığınmacı insanlara aşağılayıcı bir gözle bakmasını da yadırgıyorum” yorumunu yaptı.

 Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi’nden Yrd. Doç. Kerem Altıparmak ise, Türkiye’nin hala bir mülteci politikası olmadığını, uygulamaların İçişleri Bakanlığı’nın kısıtlı bir yönetmeliğine dayanılarak yapıldığını bildirdi. 

Altıparmak, Türkiye’nin AB müzakereleri kapsamında mülteci haklarına yaklaşımını değiştireceğine, bu konunun kesin bir hukuki zemine oturtulacağına inandığını da sözlerine ekledi.

 

***

Umut yolculuğu için 5 bin dolar ödediler

Küçükçekmece Kayabaşı köyü yakınlarında araziye atılmış Pakistan ve Burma uyruklu 13 göçmenin açlıktan ve havasızlıktan öldüğü kesinlik kazandı. Umut tacirlerinin göçmenleri, 5 bin dolar karşılığında Avrupa ülkelerine götürmeyi planladıkları belirlendi. İran’dan Türkiye’ye giriş yapan mültecilerin Van’da bir gece kaldıktan sonra konteynırla İstanbul Kayabaşı Köyü"ne geldikleri, burada kendilerini bekleyen 20 kişiyi de yanlarına alarak Avrupa ülkelerine kaçmayı planladıkları tespit edildi. Mültecileri 5 bin dolar para karşılığında Avrupa ülkelerine götürmek istediği iddia edilen Selahattin Elde polis tarafından gözaltına alındı. Umut tacirliği yapan ve çetenin Pakistan’daki işlerini yürüterek göçmen temin ettiği belirlenen Zafer ve Yasef isimli iki organizatörün daha arandığı öğrenildi.

  Öte yandan, yaralı olarak hastaneye kaldırılan göçmenlerden 6’sının tedavisi sürüyor. Olayın ardından Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi"ne 13 göçmen getirildi. Bu kişilerden ellerinde muhtelif kesikler bulunan 7’si tedavilerinin ardından taburcu edildi. Tedavileri süren 6’sının ise susuzluğa bağlı böbrek fonksiyonlarında sorunlar olduğu, sıvı tedavisine başlandığı ve bir süre daha hastanede kalacakları belirtildi. Aysel Kılıç

GÖKSU KOÇ   ANKARA