Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, kiracısı olduğu taşınmazı, İBB bütçesinden 4,3 milyon TL kaynak aktarılan İnsan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’na kiraladı. Kiralama işleminin Devlet İhale Kanunu’na aykırı olduğu belirlendi

İnsan Vakfı’na bina kıyağı

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 4,3 milyon TL aktarılan İnsan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’na bir ayrıcalığın da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce sağlandığı ortaya çıktı. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne kiraya verilen taşınmaz, “Mescitsiz Okul Kalmasın” projesi ile ismini duyuran İnsan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’na kiralandı. Mevzuata aykırı olan kiralama işlemi Sayıştay’ın denetimlerine takıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün mülkiyetinde bulunan bina, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Ankara Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nün 2013 yılında imzaladığı protokol kapsamında Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü’ne kiraya verildi. Tahsis protokolüne, “Binanın 870.00 metrekarelik birinci ve ikinci katları Gençlik Merkezi olarak kullanılır” notu düşüldü. Ancak taşınmaz, iki yıl kiracıya teslim edilemedi. Teslim işleminin gecikmesi üzerine aynı kiracı ile kira bedeli güncellenerek 2015 yılında ek bir protokol imzalandı.

OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRİLDİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Genel Müdürlüğü, kiracısı olduğu taşınmazı İnsan Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı’na kiralamak için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden izin istedi. Vakıflar Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı, Hukuk Müşavirliği’ne yazı yazarak, taşınmazın özel vakfa devrine ilişkin olumsuz görüş bildirdi.

MÜŞAVİRLİK YOL GÖSTERDİ

İdare, tahsis işlemine yönelik müşavirlikten hukuki görüş talep etti. Hukuk Müşavirliği de yeniden yapılacak bir protokol ile taşınmazın vakfa kiralanabileceğini ifade etti. Yatırım Emlak Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği’nin yol göstermesi üzerine kira protokolünün, “2886 sayılı Kanun’un 71’inci Maddesi’ne göre kamu kurum ve kuruluşlarına kiralanan taşınmazlar devre konu olamaz” hükmünü, “Bu protokol idarenin iznini almak şartıyla devredilebilir” şeklinde değiştirdi.

VAKIF KANALI İLE…

Sayıştay, “Özel hukuk tüzel kişisi olan vakıf ile alt kiracılık ilişkisi kurulamayacağı” gerekçesi ile tahsis işleminin kanuna aykırı olduğunu saptadı. İdare ise savunmasında, Spor Genel Müdürlüğü’nün görev alanına giren konuların vakıf kanalıyla yerine getirilmesi amacıyla tahsisin gerçekleştirildiğini savundu. Sayıştay denetçileri de işlemin hukuka aykırı olduğunun altını çizdi.