ÖDP'nin 15'inci yıl kutlaması dün coşkuyla gerçekleştirildi.

ÖDP'nin 15'inci yıl kutlaması dün coşkuyla gerçekleştirildi. ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, konuşmasına “Merhaba sosyalizm ve devrim umudunda inat edenler, 68’den bugüne serüvenden vazgeçmeyenler, merhaba bugün yenilen yarının yenenidir diye ayağa kalkanlar…” sözleriyle başladı. Taş, Mısır ve Tunus'ta yaşananlara atıfta bulunarak, "Mısır ve Tunus halklarının yanındayız" dedi. “Partimiz 15 yaşında, hepimize kutlu olsun” diyen Taş'ın konuşmasının satır başları şöyle:
ÖDP geçmişine sahip çıkıyor: Ne mutlu bize ki bu mücadeleyi Can Yücel’le, Mina Urgan’la, Fakir Baykurt’la, Nihat Sargın’la, Hrant Dink’le, kahramanımız Sinan Kayış’la omuz omuza verdik. Buradan bir kez daha bu mücadelede düşen tüm arkadaşlarımızı sevgiyle anıyoruz. ÖDP, geçmişine sahip çıkanların, unutmayanların ve onu devrimci bir tarzda aşmaya çalışanların partisidir. Mustafa Suphi’lerin, Hikmet Kıvılcımlıların, Mehmet Ali Aybarların, Behice Boranların mücadelesi bizim mücadelemizdir.
Denizlerin, Mahirlerin, CHE’nin partisiyiz: ÖDP, ben ne yaptıysam halkım için halkımla birlikte yaptım diyen Fikri Sönmez’lerin, idam sehpasında ‘yaşasın Kürt ve Türk halkların kardeşliği’ diyen Deniz Gezmiş’lerin, Tek Yol Devrim şiarını Kızıldere’de kanlarıyla yazan Mahir Çayan’ların, düzenin zindanlarında tırnakları sökülen ama ser verip sır vermeyen İbrahim Kaypakkaya’ların partisidir. ÖDP, 12 Eylül karanlığına canı pahasına direnen Veysel’lerin, Özenç’lerin, Erdal’ların, Necdet’lerin, Mine’lerin partisidir. ÖDP, devrimciye görev devrim yapmaktır diyen Ernesto Che Guevara’ların partisidir.
Tunus ve Mısır halklarının yanındayız: Partiyi kurduğumuz yıllarda sosyalizme ait değerler, sosyalizm sorgulanıyordu. Şimdi kapitalizm sorgulanıyor. İnsanlık kapitalizmin vahşi sömürüsüne, gayri insani düzenine karşı dünyanın her yanında yeni bir geleceği arıyor. İşte Tunus, işte Mısır. Ekmek için, eşitlik için, özgürlük için, saygı ve onur için Tunus’un ve Mısır’ın yoksulları işsizleri ayağa kalktı. Onlara buradan büyük bir dayanışma alkışı gönderiyoruz.
AKP'nin düzeni, 'Allah kurtarsın' düzenidir: Tunus’ta halk nasıl dinle-imanla uyutularak sömürülüyorsa AKP’de ülkemizde sömürüyü dinle imanla cilalıyor. Yandaşlarını zenginleştiriyor. Zengini daha zengin yoksulu daha yoksul kılıyor. AKP’nin kurduğu düzen ‘Allah kurtarsın düzenidir’. Halkımız AKP’ye ‘Allah Kurtarsın Partisi’ diyor. Onların riyakarlığını yüzlerine çarpmalıyız.
AKP kendine demokrat: ‘İleri Demokrasi’ denilen düzeni gençliğin eylemleri deşifre etti. Bu mücadeleyi yürüten tüm gençleri yürekten selamlıyoruz. Görüldü ki bu ileri demokrasiden hakkını arayan öğrencinin payına polis copu ve biber gazından başka bir şey düşmüyor. Görüldü ki bu memlekette demokrasi yalnızca AKP’nin dilinden konuşanlara, Tayyip Erdoğan’ın karşısında el pençe divan duranlara var.
Torba yasayla mücadele görevimiz: AKP yalnızca gençlere saldırmıyor. Emekçilere de saldırıyor. Meclis’te görüşülen ‘Torba Yasa’ bu saldırının son belgesidir. Torba Yasa ile emekçilerin güvenceleri ortadan kaldırılıyor, gençlerin ve kadınların daha fazla sömürülmesinin yolu açılıyor. Bu yasaya karşı emek örgütleriyle beraber ortak mücadele en güncel görevimizdir.

İnsanca yaşam, insanca düzen için acil talepler

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, “Bugün burada yalnızca 15. Yılımızı kutlamak için buluşmadık. 2011 yılını İnsanca Yaşam İnsanca Düzen için mücadele yılı ilan ediyoruz. İnsanca Yaşam ve İnsanca Düzen için bugün 10 Acil Talep’in etrafında bir yürüyüş amaçlıyoruz” dedi. Taş, acil taleplerini şöyle sıraladı:        
1- 12 Eylül ve darbe kurumları olarak bilinen ve toplumu üniversitelerden yargıya; basından sendikal örgütlenmeye kadar bütünüyle kontrol altına almayı hedefleyen yapılar ortadan kaldırılmalıdır.
2- Halkın siyasal temsiliyetinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Bunun için öncelikle yüzde 10 seçim barajı kaldırılmalı; adil bir seçim yasası hazırlanmalı, anti-demokratik siyasi partiler yasası değiştirilmelidir.           
3- Halkın siyasal mücadele ve örgütlenme hakkı önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.
4- Sendikal barajlar kaldırılmalı, grev ertelemeleri yasaklanmalı, kamu çalışanlarına grev ve siyaset hakkı sağlanmalıdır.                 
5- Güvencesiz çalışma yasaklanmalı, işten çıkarmalar durdurulmalıdır. Fazla mesai yasaklanmalı, ücretler düşürülmeden haftalık çalışma saati 35 saate çekilmelidir.    
6- Halkın parasız eğitim, sağlık, barınma, ulaşım, su, temiz bir çevrede yaşama ve güvenceli çalışma hakkı gibi en temel hakları anayasal güvence altına alınmalıdır.  
7- Kürt halkının dil, kültür ve kimlik talepleri karşılanmalı, eşit haklar anayasal güvenceye alınmalıdır.
8- Alevi yurttaşların eşit yurttaşlık talepleri karşılanmalı, ayrımcılığa son verilmeli, 12 Eylül‘ün bir ürünü olan zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır.                
9- Kadına yönelik ayrımcılık yasaklanmalı; kadınların çalışma yaşamına katılımının önündeki engeller giderilmeli, güvencesiz çalıştırılmaları önlenmeli, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için tedbir alınmalı ve kadınların tüm sosyal ve siyasal haklarını güvence altına alacak düzenlemeler yapılmalıdır.              
10- Özelleştirmeler durdurulmalı, özelleştirilen kamu kurumları tekrar kamuya iade edilmelidir.

Kuruluş şenliğine enternasyonal katılım

ÖDP 15'inci Kuruluş etkinliği Ankara'da Anadolu Gösteri ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.
Etkinliğe, Avrupa Sol Partisi Başkan Yardımcısı ve Yunanistan Synaspismos Başkanı Alexis Tsipras, Filistin’den FHKC temsilcisi, Küba Büyükelçiliği Temsilcisi de katıldı. Tsipras, FHKC Temsilcisi ve Küba Büyükelçiliği Temsilcisi, ÖDP'nin eşitlik, demokrasi, adil bir düzen mücadelesini desteklediklerini kaydettiler. Etkinliğe TKP Genel Başkanı Erkan Baş, EHP Genel Başkann Sibel Uzun, SP  ve SDP Genel Başkan Yardımcıları da katıldı.
Yeni Türkü, Sabahat Akkiraz, Ali Asker, Sevinç Eratalay, Gökhan Birben, Metin Kemal Kahraman, Bandista ve Hasan Tatar da etkinliğe türküleriyle destek verdi.