"İnsanca yaşayacak bir asgari ücret için hep birlikte mücadeleye"

NECDET BERKAY SAĞOL / UŞAK

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Uşak'ta asgari ücret düzenlemesiyle ilgili basın açıklaması gerçekleştirdi.

ÖDP'nin çağrısıyla saat 17.00'da Tiritoğlu Parkı'nda düzenlenen basın açıklamasının ardından sözü ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer aldı. Başer, "6 Aralık'ta bu ülkede asgari ücret tespit komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi. Asgari ücret bu ülkede emeğiyle geçinen herkesi, yani ülkedeki %1'lik sermaye sahipleri dışında %99 tüm halkı ilgilendirmektedir. Türkiye'yi oluşturan bu ülkenin emekçileri, yoksulları, işsizleri ve bu ülkenin çiftçileridir" dedi.

Sözlerine "Asgari ücret baz alındığı için bu ülkedeki tüm insanları ilgilendirmektedir" diye devam eden Başer, "Dün 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'ydü. Cumhurbaşkanı Erdoğan 'İnsanlara haklarını kullandırmayan toplumlar medeni olmaz' dedi. Bu ülkede insanlar temiz yaşamak için, gıdaya erişmek ve insanca yaşam koşullarında çalışmak için eylem yaptılar. Bunun en somut örneği 3. havalimanı işçileridir, Cargill işçileridir. Bu insanlar eylem yapma hakkını kullanırken gözaltına alınıp tutuklandılar" şeklinde konuştu.

"BU ÜLKEDE KRİZ YOKSA ATAMASI YAPILMAYAN GENCECİK FİDANLAR NEDEN İNTİHAR EDİYOR"

"Bu ülkede kriz yok diyorlar" diyen Başer, "Kriz yoksa bu ülkede genç işsizlik neden %23'lerde dolanıyor. Ataması yapılmayan gencecik fidanlar neden intihar ediyor. Bu ülkede madem kriz yok çocuğuna pantolon alamayan bir baba neden intihar ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu ülkede cebinde ay yıldızlı kimliği taşıyan herkes 1. sınıf muamele görmektedir diyor. İnşaatlarda, fabrikalarda çalışırken iş cinayetlerinde hayatını kaybedenler. Yine açlıktan, yoksulluktan hayatını kaybeden insanlar, evleri olmadığı için sokakta yaşayan insanlar bu ülkenin vatandaşı değiller mi?" dedi.

insanca-yasayacak-bir-asgari-ucret-icin-hep-birlikte-mucadeleye-541062-1.

"KRİZİ YARATANLAR FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRENLERDİR"

"Kriz yoksa 4000 tane şirket neden konkordato ilan etti" diyen Başer, "Kriz yok diyorsunuz son 2 ayda kapanan fabrikalardan 9000 insan neden işsiz kaldı. Kriz yok deyip dış güçlere bağlıyorsunuz. Biz söyleyelim bu ülkedeki krizi iç güçler yaratmıştır. İç güç 16 yıldır bu ülkeyi yöneten AKP'dir. Krizi yaratanlar fabrikaları özelleştirenlerdir. İşte cumhuriyet döneminde kurulan yerli Uşak Şeker Fabrikası özelleştirildi" ifadelerini kullandı.

"KİMSE SİZİN ELİNİZİ TUTMUYOR"

"Yoksullukla mücadelenin en somut örneği asgari ücreti insanca yaşayacak bir seviyeye getirmektir" diyen Başer, "Asgari ücret enflasyon karşısında, faturalar karşısında halkın ezilmeyeceği bir seviyeye yükseltilmelidir. Elinizi tutan yok yapın ücretleri 2800 TL. Gülden Görmez asgari ücret tespit komisyonunda geçinemiyorum bizimle empati yapın dedi. Bizde buradan Gülden Görmez'e sesleniyoruz. Sermaye ve sermayenin yanında saf tutan iktidar asla seninle empati yapmaz. Seninle empati yapacak olan bu ülkenin emekçileridir" dedi.