İnsanların Covid-19'u ağır geçirmesinin bir nedeni de 'Neandertal genler'

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir araştırmaya göre, taş devrinde melezlenen modern insanlar ve Neandertallerin eşleşmeleri bugün dünyadaki Covid-19 ölümlerin temelini oluşturuyor.

Guardian'dan Ian Sample'ın haberine göre; yapılan bir araştırmada Covid-19 hastalığının ciddi seyretme riskini üç katına çıkaran bir DNA zincirinin Neandertaller’den modern insanlara geçtiği iddia edildi. 50 bin yıl öncesinden gelen bu genetik mirası Avrupalıların yaklaşık yüzde 16'sı, Güney Asyalıların ise yarısı taşıyor.

İsveç ve Almanya'dan bilim insanlarının, çok ağır Covid-19 hastalarının DNA'sıyla Neandertaller’in ve kardeş grup Denisovalılar’ın DNA'sını karşılaştırmasıyla, riskli genlerin kökenleri gün yüzüne çıktı. Hastalığın ağır seyretmesini daha muhtemel kılan DNA parçası, Hırvatistan'da bir Neandertal'den alınan bir DNA parçasıyla yakın bir şekilde eşleşti.

İsveç Stockholm'de Karolinska Enstitüsünden Yrd. Doç. Dr. Hugo Zeberg Guardian'a yaptığı değerlendirmede, “Neredeyse koltuğumdan düşüyordum, çünkü DNA segmenti Neandertal genomuyla tam olarak aynıydı" diye konuştu.

Zeberg ve araştırmanın eş yazarlarından Leipzig Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü Direktörü Svante Pääbo, Neandertal genlerinin bir dönem başka enfeksiyonlara karşı savaşması açısından faydalı olması nedeniyle modern insanlardadevam ettiğini düşünüyorlar. Ancak şimdi yeni bir enfeksiyonla karşı karşıya kalındığında dezavantajının açığa çıktığı görülüyor.

Genlerin Covid-19 hastalığının seyrini nasıl kötüleştirebildiği hala açık değil, ancak bir gen bağışıklık cevabında rol oynuyor ve bir diğeri ise virüsün insan hücrelerini istila etmek için kullandığı mekanizmayla ilişkileniyor. Zeberg, “Biz, eğer birçok anahtar aktör varsa, hangi genin anahtar aktör olduğunu saptamaya çalışıyoruz, ancak dürüst cevap şu ki, Covid-19'da hangilerinin kritik önemde olduğunu bilmiyoruz" diye konuştu.

Nature’da yayınlanan bu araştırmaya göre, kromozom 3’teki gen kümesi, nüfusun yüzde 63’ünün en az bir DNA dizisi kopyası taşıdığı Bangladeş’te en yaygın şekilde bulunuyor.

Pääbo, “Bu bölgedeki genler Neandertalleri bugün dünyamızda olmayan başka bazı enfeksiyon hastalıklarına karşı korumuş olabilir. Ve şimdi, yeni tip koronavirüsle karşılaştığımızda, bu Neandertal genlerinin bu trajik sonuçlara sebep oluyor” diye konuştu.

2010 yılında Neandertal genomunu ilk deşifre eden uluslararası ekibin lideri olan araştırmacı, şimdiye kadar yaklaşık 100 bin kadar “ilave” insanın pandemide Neandertaller’den gelen genetik katkı nedeniyle öldüğü tahmininde bulunuyor.