Çorum Katliamı'nın 43’üncü yılında hayatını kaybedenler anıldı. Yapılan açıklamada, “Çorum’da insanlığa karşı suç işlendi” denildi, katliam dosyasının yeniden açılmasına ilişkin talep yinelendi.

İnsanlığa karşı suç işlendi
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Tam 57 yurttaşın yaşamını yitirdiği, yüzlercesinin yaralandığı, yüzlerce ev ve işyerinin tahrip edildiği Çorum Katliamı, 43’üncü yıl dönümünde lanetlendi, katledilen yurttaşlar anıldı.

Anma, Hacı Bektaş Veli Vakfı’ndan yapılan yürüyüşle başladı. Yürüyüş, Kadeş Barış Meydanı’nda sona erdi. Çorum Emek ve Demokrasi Platformu tarafından meydanda düzenlenen törene, katliamda hayatını kaybedenlerin aileleri, demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri, milletvekilleri ve çok sayıda yurttaş katıldı. Tören, Çorum Katliamı’nda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Anmada, geçen sene olduğu gibi “katliam dosyasının yeniden açılması ve Çorum’a barış anıtı dikilmesi” talepleri yinelendi.

12 EYLÜL’E GİDEN SÜREÇ

Anma programında Emek ve Demokrasi Platformu adına hazırlanan basın metnini Hacı Bektaş Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy okudu. Aksoy, Çorum Katliamı’nın önce sağ-sol çatışması, sonrasında ise Alevi-Sünni çatışmasına dönüştürülmek istendiğini kaydetti. Çorum’da insanlığa karşı bir suç işlendiğini vurgulayan Aksoy, “24 Ocak kararlarının uygulanabilmesi adına 12 Eylül Darbesi yapıldı. 12 Eylül’e giden yoldaki en önemli köşe taşlarından birisi ise 1980’in 3 Temmuz’un da Çorum’da gerçekleştirilen katliamdır” dedi.

Emek ve demokrasi güçleri olarak iki temel taleplerinin bulunduğunu aktaran Aksoy, bunlardan birisinin katliam dosyasının yeniden açılması ve katliam faillerinin gün yüzüne çıkarılarak “insanlığa karşı işlenen suçtan” yargılanmalarını sağlamak olduğunun altını çizdi. Nurettin Aksoy, ikinci taleplerinin ise kentin uygun bir yerine katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yer aldığı bir “barış anıtı” dikilmesi olduğunu söyledi.