Kobane'ye destek için 155 şair ve yazar acil dayanışma çağrısı yaptı

İnsanlığı yaşatmak hâla mümkün

BURAK ABATAY

Kobane’de yaşanan insanlık dramı karşısında Kobane halkına bir destek de şair ve yazarlardan geldi. Aralarında Haydar Ergülen, Enver Ercan, Şükrü Erbaş, Şeref Bilsel, Ahmet Büke ve Betül Dünder gibi 155 şair ve yazarın bulunduğu topluluk, imzaladıkları metinle acil bir dayanışma çağrısında bulundu. Kobane’deki IŞİD tehdinin bertaraf edilmesi ve insani yardım ulaştırılabilecek bir güvenlik koridorunun açılması çağrısının yer aldığı bir imza metni yayınlandı.
“Kobane’de insanlık dramı sürüyor” diye başlayan çağrı metninde “Halkların kardeşliğinden doğacak barış ve vicdan gücünün; üstü örtülü, çıkarcı siyasi aktörlerin günü kurtarmak için ortaya koyduğu davranışlardan daha değerli ve güçlü olduğuna inanıyoruz.  Kobane’yi güvence altında alacak her türlü adım, insanlık onurunu da koruyacaktır” denildi.

İmza metninin tamamı şöyle: 

"Kobani’de bir insanlık dramı sürüyor. Oraya bakınca sadece gündelik çıkarlarını görenlerin eliyle Kobani’ye barış getirileceğini düşünmüyoruz. IŞİD maşası üzerinden, Batılıların cetvelle çizip birbirinden ayırdığı tarih, kültür, kardeşlik katledilmeye çalışılıyor. Buna sessiz kalan tarih önünde ‘yapmadıklarından’ da sorumlu olacaktır. Kobani’de demokratik bir yönetiminin oluşmaya başladığı günlerde bu saldırıların artarak sürmesini manidar buluyoruz. IŞİD’e bir biçimde ‘derin’ destek verenlerin bu kardeşliğe, komşuluğa, vicdana ekleyecek sözlerinin tükendiğini düşünüyoruz. Halkların kardeşliğinden doğacak barış ve vicdan gücünün; üstü örtülü, çıkarcı siyasi aktörlerin günü kurtarmak için ortaya koyduğu davranışlardan daha değerli ve güçlü olduğuna inanıyoruz.  Kobani’yi güvence altında alacak her türlü adım, insanlık onurunu da koruyacaktır. Çünkü Kobani sadece bir yer adı, bir muhit değildir; insani değerleri korumak için direnenlerin, kültürüne, toprağına sahip çıkmak isteyenlerin bulunduğu, şiddetin karşısında hafızanın yaşatılmaya çalışıldığı, aynı yıldızı birlikte seyrettiğimiz komşuluğun da adıdır. Dün Şengal’de, Musul’da yaşananlar bugün Kobani’de yaşanıyor; yarın çok geç olmadan bu insanlık dışı, bu tarihin görmediği şiddet biçimleriyle çocuk, kadın demeden katleden; dinî referanslarla terör estiren sapıklar ordusuna hep birlikte dur diyelim. İlk aşamada yapılması gereken Kobani’deki insanların varlığına yönelen tehdidi bertaraf edecek ve oraya kolaylıkla insani yardım ulaştırılabilecek bir güvenlik koridorunun açılmasıdır. Bizler aşağıda imzası bulunanlar bunun bir an önce,  daha fazla zaman ve insan katledilmeden hayata geçirilmesini istiyoruz."

İmzalayanlar: Tahir Abacı, Şükrü Erbaş, Enver Ercan, Haydar Ergülen, Gülseli İnal, Cevat Çapan, Tarık Günersel, Emirhan Oğuz, Nalan Barborosoğlu, Akif Kurtuluş, Ari Çokona, Sezai Sarıoğlu, Jale Sancak, Eray Canberk, Serdar Koçak, Orhan Alkaya, Asuman Susam, Tozan Alkan, Cihan Oğuz, Cem Uzungüneş, Emel İrtem, Şeref Bilsel, Gülce Başer, Levent Turhan Gümüş, Engin Özmen, Betül Dünder, Şehmus Ay, Faris Kuseyri, Mutlucan Güvendir, Hakan Keysan, Mazlum Çetinkaya, Gültekin Emre, Fergun Özelli, Danyal Nacarlı, Gönül Çatalcalı, Beşir Sevim, Hüseyin Alemdar, Gülümser Çankaya, Suat Çelebi, Osman Özçakar, Veysel Çolak, Hakan İşcen, Ayten Mutlu, Rahmi Emeç, Hamdi Özyurt, Atilla Yaşrin, Oresay Özgür Doğan, Mine Ömer, Ertuğrul Özüaydın, Özcan Erdoğan, Emin Kaya, Neşe Yaşın, Rahmi Emeç, Berna Olgaç, Metin Cengiz, Yavuz Özdem, Selami Karabulut, İlker İşgören, Ali Rıza Gelirli, Yelda Karataş, Mustafa Fırat, Mahir Karayazı, Kemal Bülbül, Hakan Güzeldere, Deniz Durukan, Mesut Varlık, Eyüp Tosun, Altay Öktem, Didem Gülçin Erdem, Aziz Kemal Hızıroğlu, Salih Mercanoğlu, Serap Erdoğan, Mehtap Meral, Tamer Öncül, Ali Özdemir, Tan Doğan, Süleyman Sırrı, Cem Özaydın, Yılmaz Yanardağ, Petek Sinem Dulun, Talat Avcı, Ali Günay, Koray Unur, Sinem Sal, Sezen Çiğdem, Ali Özgür Özkarcı, Nilay Özer, Halil İbrahim Özcan, Tülin Dursun, Zeynep Oral, Mehmet Şah Erincik, Aynur Uluç, Yusuf Alper, Mehmet Rayman, Sabri Gürses, Oğuzhan Akay, Levent Cantek, Aslı Durak, Dilruba Nuray Erenler, Feryal Tilmaç, Hande Koçak, Nihat Ziyalan, A.Hicri İzgören, Bedri Adanır, Hasan Öztoprak, Betül Tarıman, Ahmet Günbaş, M.Sadık Kırımlı, Tuğrul Keskin, Fatma Aras, Sabri Kuşkonmaz, Hüseyin Şahin, Ayşe Nâlân, Abdulkadir Budak, Gonca Özmen, Hilal Karahan, Serap Aslı Araklı, Yavuz Ekinci, Pelin Buzluk, Yalçın Tosun, Gönül Kıvılcım, Ahmet Büke, Bozan Yaman, Aydın Şimşek, Ümran Ersin, Ali Mert, Ferhat Uludere, Mustafa Ergin Kılıç, Ahmet Telli, Mahmut Temizyürek, Mehmet Said Aydın, Halide Yıldırım, Gaye Boralıoğlu, Osman Erkan, Halil Çamay, Aydan Yalçın, Hüseyin Kıran, Muzaffer Kale, Hıdır Işık, Koray Feyiz, Mehmet Rayman, Zekiye Yüksel, Tolga Özen, Cansu Us, Hayrettin Geçkin, Nedime Köşgeroğlu, Abbas Karakaya, Zeynep Uzunbay, İsmail Mert Başat, Sabri Kuşkonmaz, Ferda Balkaya Çetin, Aydın Uysal, Duygu Kanyatsın, Serkan Türk, Kadir Aydemir