ŞULE YILDIRIM

Temelİnde insanlığın barışı fikrini barındıran ve Türkiye’yi dünyaya tanıtmayı amaçlayan heykeltıraş Mehmet Aksoy’un 2006’da yapımına başladığı “İnsanlık Abidesi”nin boynu bükük kaldı. İnsanlığın barış elini simgeleyen anıttaki iki insandan biri, “Acaba Ermeni mi, Rus mu vb.” sorularına muhatap kalırken heykeltraş Aksoy, “Heykelin bir parçası Rus mu Ermeni mi diye soruyorlar.  İlle de bir milletten olmasına gerek yok. Heykelde böyle bir şey olmaz. Bir yerde heykel düşmanlığı var. Halen bir sanattır diye bakılamıyor. Orada çalıştığım halk anlamış meseleyi.  Bu heykelin biteceğine emininim. Biz onu hayatımızı riske ederek uçurumu kenarına koyduk.  Hiçbir şekilde ona bir şey olmaz. O konuda da başım çok dik. Onu ancak bombayla patlatırlar” dedi.
MHP, ‘İNSANLIK ANITI’NA KARŞI
Kars’ın hakim bir tepesinde sırtını Kars Kalesi’ne yaslamış ve yönünü Kars’a dönmüş, 300 metre yükseklik ve 700 ton ağırlığında, birbiriyle barışmaya çalışan iki insan figüründen oluşan İnsanlık Abidesi, şimdilerde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan çıkacak yapıma devam kararını bekliyor. Anıtın hikayesi ise şöyle, AKP’li eski belediye başkanı Naif Alibeyoğlu zamanında kısmen tamamlanan anıtın aşağısına bir kafeterya yapılmak istendi. Ancak MHP’li il başkanı Oktay Aktaş ruhsatı olmayan kafeye, anıtın tabyalar üzerinde kurulduğunu ve SİT alanı içinde olduğunu belirterek itiraz etti. Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu şikayeti yerinde bulup Diyarbakır’daki kurul da kararı onayınca yapı durduruldu. MHP ise heykelin tamamen yıkılması için de itirazda bulundu. Kars’taki 46 tabyanın halihazırda bakımsız oluşu nedeniyle bölgeyi bilenler itirazın haksız olduğu yönünde görüş bildiriyor.
‘BİR PARTİNİN ADAMI DEĞİLİM’
Bilim kurulunun verdiği kararın açıklanmadığını söyleyen heykeltıraş Aksoy, “Negatif bir şey olduğunu düşünmüyorum ama şu andaki belediye başkanı bunu yaptırmak istemiyor. İş politikaya bulaştı, bu işin politikalar üstü olduğunu düşünüyorum. Herhangi bir partinin adamı olarak heykeli yapmış değilim. Sanatçılığıma aykırı” dedi.
“Ortadan ikiye bölünmüş, her bir yanı karşı karşıya konmuş, kendi kendine düşman edilmiş bir figür var orada. Altta da insani vicdanı temsil eden bir göz ve savaşların acısını temsil eden bir gözyaşı var. Yasaklanan şey, insani vicdan ve gözyaşı” diyen Aksoy, “Bu semboller daha yapılmadı.  Birtakım insanlar ağır bastılar, kurulu etkilediler. Başka işleri yokmuş gibi, ne olduğunu bilmeden anlamadan oradaki heykele bulaşıyorlar. Ben bütün bunlara dayanıyorum çünkü biliyorum ki Türkiye’de heykel kültürü yok. Politikacıların ise bunu anlamamalarına hayret ediyorum. Dış politikayla ikiyüzlü bir politika izleyemeyiz. Parayı söz konusu etsem onları bugün mahkemeye veririm, paramı da alırım bu işi de bitiririm. Sansasyonla yaşamak değil bu heykeli yapıp bitirmek istiyorum” şeklinde konuştu.
‘SOYKIRIM’A KARŞI İNSANLIK
Kars eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu, bütün soykırım antılarına karşı bir insanlık anıtı yapmak istediklerini söyledi. Halklar arasında kan davasının pompalandığını söyleyen Alibeyoğlu, “Özgürlük anıtları fiili işgal dönemlerinde anlam taşıyor ama şimdi onları yapmanın bir mantığı yok.  Biz kimsenin uşağı değiliz ama halklar arasındaki düşmanlığa da karşıyız. Gelen başkan heykel düşmanı. Bekçiyi çekti, kafeteryanın bulaşık makinesini bile almıştık. Orası yağmalandı. Kuruldakiler de bilim adamı filan değil. Aradan 3 yıl geçtikten sonra  aptalca politik bir karar verdiler. Onlara da Ermeni anıtı dikiyor teması işlendi. Belediyelerin kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde yüzde 35 kamulaştırma yetkisi var. Bu yetkiye dayanarak yaptık. Kaleye teleferik, seyirlik bir teras kuracaktık.”