İnsanlık suçları cezasız kaldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Taliban'ın Afganistan'da işlediği insanlık suçlarına ilişkin çarpıcı bir rapor yayımlandı. Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) tarafından yayımlanan raporda, yalnızca Taliban'ın değil aynı zamanda ABD ordusu ve Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri'nin de ülkedeki sivil katliamlarında yer aldığı ve sorumluların ceza almadığı vurgulandı.

ÇOCUKLAR KATLEDİLDİ

Raporda son yıllarda düzenlenen dört hava saldırısına dair bilgiler paylaşıldı. 15 erkek, 5 kadın ve 8 çocuğun öldürüldüğü ve 6 sivilin yaralandığı saldırıların üçünün ABD güçleri, birinin de Afgan Hava Kuvvetleri tarafından düzenlendiği belirtildi. Raporda, ABD'nin 9 Kasım 2020'de Kunduz vilayetine bağlı Hanabad bölgesinde bir ailenin evine düzenlediği hava saldırısına yer verildi. Raporda, Taliban'ın bu yıl 6 Eylül'de Pencşir vilayetindeki Bazarak bölgesindeki vahşetleri de yer aldı. Taliban üyelerinin saldırısı sonucu bölgede 20 erkeğin esir alınarak işkenceden geçirildiği belirtilen raporda, aynı gün Taliban'ın Urmaz köyüne de saldırdığı ve altı sivili öldürdüğü belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, rapora ilişkin yaptığı açıklamada "Kabil'deki hükümetin çökmesinden aylar önce Taliban defalarca savaş suçu işledi ve acımasızca kan döktü. Afgan ve ABD güçleriyse sivillerin ölümüne yol açtı. Yeni kanıtlarımız, Taliban'ın öne sürdüğü gibi kusursuz bir iktidar değişim süreci yaşanmadığını, Afganistan halkının bu değişimi canıyla ödediğini gösteriyor. Halkın devamlı öldürülmesi ve yaralanması sonucunda evler, hastaneler, okullar ve işyerleri suç mahalline dönüştü" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Yardım Misyonu, 2021'in ilk 6 ayında bin 659 sivilin öldürüldüğünü, 3 bin 524 sivilin yaralandığını ve bu oranların, geçen yıla göre yüzde 47 arttığını açıklamıştı. Taliban, ABD'nin askerlerini çekmesiyle 15 Ağustos'ta başkent Kabil'e girerek ülkenin yönetimini ele geçirmişti.