İnternet Çağında Medya Özgürlüğü panelinde konuşan Alternatif Bilişim Derneği üyesi Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ: İnternet sansürü, bu ülke için hiç hayra alamet değil

İnternet sansürü hayra alamet değil

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dijital Gündem’den sorumlu Komisyon Üyesi Bayan Neelie Kroes, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde düzenlenen “İnternet Çağında Medya Özgürlüğü” panelinde yaptığı konuşmada açılım olmadan İnternetin nimetlerinden yararlanılamayacağını ifade etti. Santral Kampüsü’ndeki panelde İnternete dair düşüncelerini paylaşan Kroes, “Hükümetler dalgalara karşı yüzmeyi bırakmalı. İfade özgürlüğü Avrupa Birliği üyeliğinin ötesinde farklı görüşlere kulak verilmesi bakımından bir kültür meselesidir” dedi.
Kolaylaştırıcılığını Bilgi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz’in yaptığı toplantıya Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Yeni Medya Bölümü temsilcisi Grégoire Pouget, Avrupa Bürosu temsilcisi Johann Bihr, Alternatif Bilişim Derneği’nden Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ da katıldı.


AÇIKLIK, ŞEFFAFLIK, HESAP VERME
Kroes, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye’de Twitter ve YouTube sansürünü kaldırma kararlarının çok olumlu olduğunu ancak yetkililerin medyaya yönelik baskıların giderilmesi açısından sivil toplumdan gelen eleştirilere de açık olması gerektiğini söyledi. İnternetin uygar dünyada sağladığı muazzam olanaklara değinen Kroes, şeffaflık ve hesap verebilirliğe vurgu yaptı.
Alternatif Bilişim Derneği temsilcisi ve Marmara Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Melih Kırlıdoğ ise, İnternetin son üç yıla kadar politik sistemi ve rejimi korumak için izleme altında tutulduğunu, son üç yıldaysa hükümet ileri gelenleri ve yüksek bürokratları “dış güvenlik” ve “yolsuzluk suçlamaları”na karşı korumak için kullanıldığını açıkladı. Kırlıdoğ “İnternet sansürü, bu ülke için hiç hayra alamet değil” dedi.


DURUM DAHA KÖTÜ
Etkinlikte kolaylaştırıcı olan Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve CyberRights sitesi yetkilisi Prof. Dr. Yaman Akdeniz de, Şubat 2014’te Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nı güçlendiren yasanın kabulü ve ardındaki gelişmelerin internet sansürünü Türkiye’de kaygı verici noktalara çektiğini bildirdi; “Durum bence daha kötü” diye konuştu.