İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetin internet üzerindeki kontrolünün seçimleri tehdit ettiğini belirtti ve sosyal medya şirketlerine baskılara direnme çağrısında bulundu.

İnternetin kontrolü seçimi tehdit ediyor
Fotoğraf: Pixabay

Haber Merkezi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ve ARTICLE 19, Türkiye’de 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak seçimler öncesinde hükümetin internet üzerindeki kontrolünün seçimleri tehdit ettiğini ifade eden bir rapor yayınladı. Raporda popüler sosyal medya şirketlerinin politikaları da mercek altına alındı.

Raporda Türkiye’de geçmiş seçimlerde sosyal medyanın, geleneksel medyanın ve ulusal seçim makamlarının bağımsız olmadığı bir ortamda oy kullanımına ilişkin usulsüzlük iddialarının dile getirilmesinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekildi. DW Türkçe’nin aktardığına göre buna karşılık hükümetin, Ekim 2022’de kabul edilen bir dizi yasal değişiklikle internet sansürüne yönelik araçlarını seçim öncesinde önemli ölçüde artırdığı belirtildi.

"Hükümet, seçim sırasında muhalif görüşlerin yayılmasını engellemek için sosyal medya platformlarını tehdit etmekten veya kısıtlamaktan kaçınmalıdır" denilen raporda "Sosyal medya platformları ve mesajlaşma servisleri, Türkiye’deki seçmenlerin demokratik bir seçime katılım hakkına saygı göstererek hükümet baskısına direnmeli ve kısıtlamalara karşı acil durum planlarını uygulamaya koyarak kâr etmek yerine insan haklarına öncelik vermelidirler" ifadelerine yer verildi. Sosyal medya şirketlerinden sadece Meta ve TikTok Türkiye’deki seçimlerle ilgili yaklaşımlarını açıkladığı, Twitter ve YouTube’un seçimlerle ilgili genel politikalarının bulunmadığı, Telegram’ın dezenformasyon veya seçimle ilgili erişime açık bir politikası olmadığı kaydedildi.