Meksika’nın başkentinde, kaybolan 43 ögrenci için bir araya gelen yüz binlerce kişi adalet çağrısı yaparken Meksiko Havaalanı’nda eylemciler ile polis arasında çatışmalar yaşandı

İntikam değil adalet

Meksika’nın güneyindeki Guerrero eyaletinde 2 ay önce kaçırılan ve siyasetçi-polis-mafya üçgeninde katledilen 43 sosyalist öğrenci için halk yine ayaktaydı. 20. yüzyılın ilk büyük devrimi olan Meksika Devrimi’nin başlangıcı sayılan ayaklanmanın 104. yıldönümünde halk, sevinç gösterilerinden çok öfkesini sokağa taşıdı.

Ülke genelinde 200 noktada protesto gösterileri düzenlenirken başkent Meksiko City’de yüz binden fazla kişi Başkanlık Sarayı’nın da yer aldığı El Zocalo Meydanı’na akın etti. Ellerinde katledilen öğrencilerin fotoğraflarını taşıyan eylemciler, “Halk ayaklanıyor” ve “Adalet” sloganları attı.

Bir grup gösterici, Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena Nieto’nun elleri kana bulanmış temsili bir kuklasını ateşe verirken istifa çağrıları da yaptı. 2006’dan bu yana 70 binden fazla insan organize suçlar nedeniyle hayatını kaybederken 22 bin kişi de sırra kadem bastı.

Havaalanında çatışma
Meydandaki göstericilerden biri olan Beatriz Aguilar, gözyaşları içinde “Sadece hayatta kalmak değil, yaşamak da istiyoruz” sözleriyle Meksika’nın son durumunu özetler nitelikte bir açıklama yaptı.

Kızı Leni’nin 2010’da kaybolduğunu belirten Aguilar, “Sadece 43 kişi değil, binlerce kişi kayboldu. Bunlardan biri de kızım. Şu anda 29 yaşında olacaktı. Şu anda 29 yaşında, umudumu asla kaybetmeyeceğim” diye konuştu.

El Zocala Meydanı’ndaki gösterilen nispeten ‘sakin’ geçerken Meksiko Havaalanı’nda polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Daha önce de yaptıkları gibi havaalanını işgal edip uçuşları durdurmak isteyen eylemciler, sert saldırı sonrasında polisi taş ve molotof kokteyleriyle karşılık vermek zorunda kaldı.

Ülkenin Devlet Başkanı Nieto ise bazı eylemcileri ‘istikrarı’ bozmakla suçladı. Meksika’da uyuşturucu çeteleri ile siyasetçiler arasında sıkı ilişkiler bulunuyor. Bu çeteler uyuşturucu ticaretinden yılda 50 milyar dolara yakın ciro elde ediyor.